Hoppa till innehållet
Från handelsvetenskap till ventilation
21. maj. 2024

Från handelsvetenskap till ventilation

Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade Keijo Flinkman att byta riktning helt och hållet.

-När du ramlat ut en gång är det svårt att komma tillbaka.

Yrkeskarriären för Flinkman med magisterexamen i handelsvetenskap och arbete inom spedition och frakt, närmast sjö- och flygtransporter fick ett avbrott på grund av familjerelaterad flytt från huvudstadsområdet till skärgårdskommunen Pargas med 15 000 invånare.

Taxichaufför och mycket annat

Inte heller i de nya hemtrakterna var Flinkman arbetslös annat än i korta perioder utan arbetade i många olika yrken till exempel som taxichaufför. Samtidigt sökte han hela tiden efter arbete som motsvarade hans utbildning, skickade otaliga ansökningar, och kom även till några intervjuer. Till slut började han fundera på byte av bransch, började undersöka och leta efter utbildningar som skulle leda till ett yrke inom hantverk.  

-Till Utbildning Nord kom jag 28 mars 2023, först till plåtsidan. Jag sökte till isolering men bytte till plåtslageri, men ville dock inte syssla med takläggning. Så det blev att jag började utbildningen till ventilationsmontör. Ventilation ligger ju ganska nära plåtslageri. Jag har även tagit en del extra kurser för att komplettera min utbildning.

Examensbevisen kom i december och en internationell praktik på åtta veckor först i norska Alta och sedan i Kautokeino där han var med och byggde samernas nationalteater och renskötselskola är nu fullgjord. Bygget i Kautokeino är nu i slutfasen, eftersom byggnaderna ska stå färdiga i mitten av maj.

Första alternativet är Norge

Keijo Flinkman Utbildning Nord

Bildtext: Utbildning Nord är ett bra tillfälle att utbilda sig till ett nytt yrke på relativt kort tid. Att det är internationellt är även det ett plus, vilket för Keijo Flinkman ledde till att han gjorde sin praktik i Nordnorge.  

Hela Norge är intressant som arbetsland, och arbetssökandet där fortsätter.  

-Norge är alternativ nummer ett, eftersom arbetsmarknadsläget i Finland är dåligt, det blir ingen ordentlig anställning utan endast korta anställningsperioder.   

Och regeringens nedskärning inom inkomstbaserade dagpenning och socialförsäkring gör inte läget bättre. Det är klart att den högre lönenivån i Norge samt möjligheten till periodvist arbete – till exempel två veckor arbete och tre ledigt (14/21) är något som lockar. Det gamla fritidsintresset, vandring i naturen kan kanske också väckas till liv i Norge. Visserligen är alla högsta topparna i Norden inklusive Norges Galdhøpiggen redan avverkade.  

Flinkman pratar svenska som sitt modersmål och att arbeta i Norge borde inte orsaka några problem förutom att det inte nödvändigtvis är norska som pratas på arbetsplatserna i Norge.

-Största delen av mina arbetskamrater var polska och i den mån de behärskade engelska var det vårt gemensamma språk. Visst blev det en del utmaningar när det gällde introduktion till arbetet.

Andelen gästarbetare i hela Norge är väldigt hög och Norge skulle inte klara sig utan de som kommer från andra länder och av vilka en del bosätter sig för gott i Norge.

Fördelar genom tidigare yrke

Just nu har mannen med flera olika examen fokus i att utvecklas i sitt nya yrke som ventilationsmontör, även om han vet att arbetet är fysiskt krävande.

-Jag har ju bra kondition. Jag är 59 år så det räcker att jag orkar i tio år. Konditionen upprätthåller jag för närvarande med simning. Jag simmar fem gångar i veckan.

Arbetet som ventilationsmontör är mycket varierande. Objekten och arbetsuppgifterna varierar och det du gör syns konkret. Även det tidigare arbetet och utbildningen inom ekonomi är till fördel.

-Du måste hela tiden fundera, räkna och visualisera och behärska geometri. Förstås kan jag också ha nytta av att jag kan skriva rapporter och att jag är språkkunnig.

Även om fokusen nu ligger i det nya, är det tidigare yrket heller något som behöver vara ett avslutat kapitel.

-Man ska aldrig säga aldrig. Å andra sidan är kunnighet i administration, marknadsföring, logistik och försäljning även sådant som kan nyttjas i detta nya yrke.

Text & Foton: Hannele Kenttä

Är du arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen har du möjlighet att få en arbetsmarknadsutbildning. Låt dig inspireras av Keijos väg till nya möjligheter på arbetsmarknaden. Se utbudet av arbetsmarknadsutbildningar på vår webb.

Beslutet om en arbetsmarknadsutbildning tas av Arbetsförmedlingen. Du har möjlighet att komma på ett gratis studiebesök oavsett var i landet du bor. På arbetsförmedlingens webbplats kan du göra intresseanmälan för studiebesök>>Titta på senaste nytt

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago