Hoppa till innehållet
Utbildning Nord var ett givet val återigen
13. maj. 2024

Utbildning Nord var ett givet val återigen

Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare.

Trots bara drygt 20 år i Sverige har Khayri Almosrati hunnit utbilda sig till två yrken och arbeta i en massa olika jobb vid sidan om. På den privata sidan har han förkovrat sig genom att bli far till fem döttrar.

Med sig i bagaget från Libyen till Sverige hade den då 21-årige Khayri redan frisörskompetensen men väl i Sverige ville han så småningom även få den officiella svenska utbildningen. En bra sådan hittade han i Övertorneå på Utbildning Nord, dit han kom 2010.

-Efter utbildningen ville jag tillbaka till Söderhamn där jag bott alla dessa år och där jag har min familj. Under åren har jag haft många olika jobb. Men alltid kommit tillbaka till frisörsjobbet där det har varit lätt att komma in när jag velat.

Sökande efter det rätta

Samtidigt har det också varit ett sökande efter något som känns rätt. Ganska länge har han arbetat som kommunanställd med varierande sysslor, till exempel som målare och vaktmästare. Ett år har han även hunnit jobba med golvläggning.

-Jag bestämde mig att börja om från början och då tänkte jag på Övertorneå och Utbildning Nord. Jag kom upp och ville se vad som fanns inom bygg och bestämde mig redan då för plattsättning och mattläggning. I Övertorneå hälsade de mig varmt välkommen.

Efter en inte alltför lång betänketid hemma i Söderhamn var det bara att packa för resan norrut igen. När åtta månader hade gått var det dags att ge sig ut med två ordentligt genomförda utbildningar.

-Jag har haft fokus på studier hela tiden. Jag har övat och övat för att bli bättre och lära mig så mycket som möjligt. Jag ville inte sitta på soffan och vänta.

I januari i år efter jul- och nyårsledigheten var det dags för praktiken.

-Jag började söka praktikplatser i god tid innan utbildningen var klar och jag hittade en i Kiruna. Efter en månads praktik skulle jag fått stanna i samma firma som lärling, men jag åkte hem för att fundera. Kiruna kändes för kallt, och så var det ju detta med dubbelt boende.

(A) Khayri Almosrati är mycket glad för den lärlingsplats som han efter fullgjord utbildning på Utbildning Nord fick hos Wiklunds i Kalix. Nu satsar han helhjärtat på jobbet och vill lära sig så mycket som möjligt under lärlingstiden.

Bildtext: Khayri Almosrati är mycket glad för den lärlingsplats som han efter fullgjord utbildning på Utbildning Nord fick hos Wiklunds i Kalix. Nu satsar han helhjärtat på jobbet och vill lära sig så mycket som möjligt under lärlingstiden.

Det blev Kalix

Hemma började sökandet efter olika jobb runt om i Sverige, både nära och längre bort. Det verkade inte bli något napp även om Khayri inte var kräsen utan hade tagit emot nästan vad som helst. Den gamla lösningen var lätt att ta till; att börja igen som frisör.

-Men jag kände ganska fort att nej, det här är inte det jag vill. Då ringde jag till Leif, min gamla lärare på Utbildning Nord och frågade om han visste något ställe där jag kunde börja.

Och samtalet gav resultat. Efter bara ett par dagar kom svaret. Khayri Almosrati var välkommen till Wiklunds i Kalix för att börja som lärling i företaget.

-Jag funderade i två dagar innan jag meddelade att jag kommer och bokade tåget till Kalix där chefen tog emot mig och önskade mig välkommen. Först bodde jag på vandrarhemmet med chefen hjälpte mig även att hitta ett boende som passar mig.

Jobbet är verklighet

Utbildningen har gett mycket kunskaper och färdigheter, men väl ute i det riktiga arbetslivet är det ändå många utmaningar som väntar och det är mycket att lära sig.

-Kunden ska ju ha prima. Jag lär mig hela tiden. Utbildningen var fri och bra och alla lärare var bra, människor snälla, men jag hade kunnat ha ännu hårdare krav på mig, menar Khayri.

Han tror dock att lärlingstiden är bra just för att komma in i yrket ordentligt.

-Jag tror inte på full lön på en gång. Men när du väl satsar och blir erfaren och duktig har du alltid jobb.

En dag i taget

På frågan om han efter sex månaders lärlingstid kan tänka sig att stanna i Kalix, svarar han:

-Ju mer jag jobbar desto mer vill jag stanna. Men jag tar en dag i taget. Jag är ändå långt från min familj och mina fem döttrar som är i åldrarna mellan 5 och 18 år.

Det kallare klimatet i norr är inte längre något avgörande hinder.

-Jag har vant mig vid vintrar. Och jag har mycket aktiviteter på fritiden. Jag går på gymmet, springer och cyklar, tar hand om mig själv och arbetet.

Text&Bild: Hannele Kenttä

Länkar: Här kan du läsa lite mer om yrkesutbildningarna golvläggare och plattsättare. Är du arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen kan du ha möjlighet att få en arbetsmarknadsutbildning. Boende under studieetiden finns för alla som antas till utbildningen av Arbetsförmedlingen.Titta på senaste nytt

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago