Hoppa till innehållet
Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord
17. november. 2023

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de nästkommande fyra åren, 2024-2027. Det skedde vid en ceremoni i Stockholm i närvaro av statsrådet Johan Pehrson, finska stf. besickningschefen Janne Jokinen samt norska ambassadören Aud Kolberg som undertecknande överenskommelsen som företrädare för sina respektive länder.

Leif Lahti, direktör för Utbildning Nord deltog vid underteckningsceremonin. I sitt tacktal tackade Lahti för att stiftelsen fått fortsatt förtroende att verka som en viktig aktör inom kompetensförsörjningen, i synnerhet i ljuset av det som händer inom nordkalottregionen.

- Stiftelsen är ett exempel på konkret nordisk samverkan inom kompetensförsörjning som pågått sedan 1970 och är alltså ett över 50 år långvarigt samarbete som fortfarande effektivt motsvarar de aktuella behoven på arbetsmarknaden.

Leif Lahti överlämnade Utbildning Nords jubileumsbok som gåva till statsrådet och ambassadörerna.

- Utbildning Nord fyllde 50 år 2020 när pandemin slog till. Firandet fick ställas in men en jubileumsbok tog vi fram. Vi skulle faktiskt kunna författa en ytterligare bok om hur vi framgångsrikt navigerade genom pandemirestriktionerna i tre olika länder utan att behöva stänga ned vår yrkesutbildningsverksamhet, framhöll Leif Lahti vid överlämnandet.

Leif Lahti avslutade sitt tacktal med att bjuda in arbetsmarknadsministern Johan Pehrson samt ambassadörerna att besöka Utbildning Nord.

Foto: Från vänster Stf besickningschef Janne Jokinen, Finlands ambassad, statsrådet Johan Pehrson och Ambassadör Aud Kolberg, Norges ambassad. Fotograf: Viktor Petterson. Regeringskansliet.


Titta på senaste nytt

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare

1. juli. 2024
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago