Hoppa till innehållet
Vi behöver er!
1. september. 2023

Vi behöver er!

Det var det tydliga budskapet som förmedlades när representanter för Wist Last och Buss från verkstaden i Pajala och region norr träffade elever på Utbildning Nord som går fordon- och transportprogrammet på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå och valt inriktningen mot lastbilsmekaniker. Och intresset för tunga fordon i Övertorneå bland gymnasieungdomarna har ökat.

Stor brist på mekaniker inom den tunga sidan

Bristen på mekaniker inom tunga sidan är fortsatt stort, bekräftade Wist Last och Buss under sin företagspresentation till gymnasieleverna.

- Vi har brist på mekaniker i alla våra verkstäder i Norrbotten men även övriga landet, sade Petrus Kohkoinen servicemarknadschef för norra regionen.

Glädjande är då att intresset för att jobba med tunga fordon ökat i Övertorneå.

- I Åk 2 med totalt 15 elever har åtta valt den nya transportinriktningen och resterande sju har valt inriktningen lastbil och mobila maskiner, berättar Peter Hietala en av yrkeslärarna på programmet.

Pep och goda råd till gymnasieleverna

Roger Wanhatalo som är platschef på Wist Last och Buss i Pajala började med att berätta om hur hans yrkesbana sett ut från att ha gått fordonsprogrammet i Kiruna till att idag ha rollen som servicemarknadschef för verksamheten i Pajala och han passade på att ge ungdomarna goda råd på vägen.

- Under gymnasietiden var inte teoridelarna alltid det roligaste. I vuxen ålder har jag många gånger tänkt på hur bra det var att nöta teori. Det är viktigt att få med sig teoretiska grunderna för det praktiska kommer man få bra möjligheter att träna på under praktik och som utvecklas när man börjar som nyanställd.

Förutom att lära sig grunderna betonade Wanhatalo att det är viktigt att också lära sig hålla tider och hålla ordning och reda för att det ska kunna fungera på en arbetsplats.

- Har man det finns alla möjligheter att utvecklas inom yrket. Det finns många karriärvägar och möjlighet att fortbilda sig inom koncernen, intygade Petrus Kohkoinen regionansvarig för Wist Last och Buss i norr och som även berättade att han för drygt 20 år sedan själv gått fordonsprogrammet i Övertorneå.

- Yrket passar både tjejer och killar. Vi vill gärna ha mångfald i våra arbetslag. Idag finns det bra hjälpmedel för tyngre moment som ska användas oavsett man är kille eller tjej. Det gäller att spara på kroppen om man ska hålla ett helt yrkesliv. Inom yrket finns också möjlighet att specialisera sig så det finns många möjligheter beroende på intresse, förklarade Petrus Kohkoinen och passade på att berätta att man i Kiruna lyckats anställa flera kvinnor och där platschefen också är kvinna.

Roger Wanhatalo passade på att marknadsföra verkstaden i Pajala lite extra som framtida praktik- och arbetsplats.

- Kommer ni till Pajala får ni jobba med Volvos ”top of the line” lastbilsmodeller. Verkstaden har vuxit mycket från att år 2017 ha fyra anställda till idag 15 anställda. Sedan 2018 svarar vi för underhållet hos Kaunis Iron när det gäller Volvo lastbilarna och släppvagnspåbyggnaderna, som för övrigt är byggda i Övertorneå på SLP.

- Branschen är i snabb utveckling. Fossila bränslen kommer att fasas ut och det kommer ny teknik. Branschen är i en intressant och spännande utveckling, avslutade Petrus Kohkoinen från Wist Last och Buss.

I bild från vänster: Leif Pääjärvi, Utbildningsstrateg Utbildning Nord, Roger Wanhatalo platschef Wist Last och Buss i Pajala, Petrus Kohkoinen regionchef i norr för Wist Last och Buss, Mats Persson, Ludwig Durvall och Sami Jaako, yrkeslärare på fordon- och transportprogrammet.

Här några Tips och råd som kom upp under företagspresentationen till fordon- och transportprogrameleverna för att vara förbereda inför APL och framtida anställning

  • Lär dig passa tiderna
  • Lär dig hålla ordning och reda- viktigt i yrket
  • Lär dig grunderna – slarva inte bort utbildningstiden 
  • Dokumentation av vad man gjort för jobb är en viktig del i yrket för att verkstaden ska få betalt för utfört arbete och som en del av kvalitetssäkring.
  • Inför APL, ta kontakt tidigt så att praktiken kan förberedas.


Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago