Hoppa till innehållet
IT-utbildning tog Thomas Edin till Övertorneå. Nu vill han gärna bosätta sig i länet.
27. juni. 2023

IT-utbildning tog Thomas Edin till Övertorneå. Nu vill han gärna bosätta sig i länet.

Thomas Edin från Stockholm kom till Övertorneå för att uppdatera sin kompetens inom IT.  Utbildningen ledde till praktikplats i Piteå och nu även ett jobb. Thomas har inte varit rädd för att röra på sig under sitt arbetsliv. Nu hoppas Thomas att det ska lösa sig med ett fast jobb för honom i Piteå så att även frun kan flytta upp från Stockholm. Småstaden Piteå har överraskat Thomas på ett positivt sätt och här vill han gärna skapa sig en framtid. Jag stämde möte med Thomas på ett kaffe i Piteå för att höra mer om Thomas Edins resa och hans tankar om livet i Norrbotten.

Thomas Edin med rötterna i Stockholm har över 30 års erfarenhet av IT. Thomas har inte varit rädd för att röra på sig. Arbetslivet har fört honom från Malmö i söder till Haparanda norr och även några arbetsår utomlands. År 2007 klev han på jobbet som IT-chef för LAN-Master. Företaget gick i konkurs 2016 och blev uppköpt av Telia. I och med konkursen blev Thomas av med jobbet men fortsatte som projektledare hos Telia. Då kom nästa hack i arbetslivshjulet, då Telia varslade 340 personer 2018.

Rosar IT-utbildningen i Övertorneå

Med kortare anställningar inom IT är det lätt att hamna på efterkälken kompetensmässigt för utvecklingen inom IT går snabbt. Genom Arbetsförmedlingen fick Thomas Edin möjlighet att gå utbildningen Certifierad Systemspecialist på Utbildning Nord som Thomas ger ett högt betyg för.

- Jag ville gå en utbildning där man är fysiskt på plats. Jag ville ha lugn och ro under studierna och kunna vara nära handledare och Utbildning Nords utbildning var den enda alternativet som kunde ge mig det.  Det jag saknat är mer lärarledda lektioner även om jag förstår att det är svårt rent logistiskt då utbildningen har succesiv antagning, alla är på olika nivåer, från tre länder och följer sina egna utbildningsplaner. Jag har gett förslag på videoinspelade föreläsningar till lärarna. Det har ju även fördelen att man kan repetera när man vill, säger Thomas Edin.

Thomas som har en gedigen erfarenhet från IT-branschen, och kanske av den anledningen inte heller är blyg för att uttrycka sin åsikt, välkomnar även att Utbildning Nords IT utbildningar, certifierad applikationsutvecklare och certifierad system- specialist/support nu fysiskt finns i samma lokaler och delar lärarresurser.

- Det ger synergier till båda utbildningarna och ett är säkert, att vi bara går mer och mer mot ökad automatisering.

Praktikplats förde Thomas till Piteå

Thomas Edin i Piteå

Thomas Edin avslutade sin utbildning med en praktikperiod hos ComDaTe i Piteå som blev klar i slutet av januari.

- Jag hade hoppats på att få fortsätta jobba där men av olika anledningar gick det inte. En fantastisk arbetsplats där jag blev välkomnad in i gemenskapen på ett fint sätt. Det betyder mycket för en nyinflyttad. Tyvärr är det ju annars så att ett samhälle kan upplevas som stängd när butikerna stänger. Alla går hem till sig. Nu har jag en provanställning hos Netsolution här i Piteå och naturligtvis hoppas jag på att det ska lösa sig med en fast tjänst. Det skulle betyda att min fru äntligen kan flytta upp för det är den stora nackdelen just nu, att behöva bo på separata orter. Helst skulle jag vilja jobba med IT-säkerhet som jag nu har en färsk utbildning i, förklarar Thomas. 

Piteå överraskat på ett positivt sätt.

Norrbotten behöver inflyttning samtidigt som det råder brist på bostäder i många kommuner. För Thomas del löste det sig fint tack vare utmärkt service från Inflyttarservice i Piteå, en verksamhet som han tycker alla kommuner skulle behöva satsa på.

- Genom dem fick jag flera bostäder att titta på och till slut hittade jag en jättefin lägenhet som inte är stor men passade bäst för mina behov. Praktikplatsen hjälpte mig sen att hitta möbler så det har löst sig riktigt bra.

Överlag har Piteå överraskat Thomas på ett positivt sätt.

- Jag tycker Piteå är fint. Här finns närhet till vatten som jag uppskattar och här finns även ett kulturutbud som jag tycker är viktigt för ett attraktivt samhälle. Nu har jag även tagit körkort vilket är en fördel i ett län med långa avstånd och inte samma tillgång till kollektivtrafik som i storstäderna. Nu när Norrbotten vill locka folk från andra delar av landet är det viktigt att inte utgå från sitt eget perspektiv. Alla är inte intresserade av vacker natur, fiske, jakt och snöskoter utan även kultur är viktigt. Som nyinflyttad kan man sen behöva hjälpa att hitta allt som erbjuds. Nyligen fick jag och en kollega genom arbetsgivaren möjlighet att besöka en Jazzfestival på Acusticum, vilket var fantastiskt trevligt. Om Norrbotten ska lyckas få inflyttning behöver fler bostäder byggas och bilden av Norrbotten behöver breddas, avslutar Thomas Edin.

Text & Bild: Birgitta Jysky
 


Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago