Hoppa till innehållet
Högtidsdag för ungdomarna när transportinriktningen invigdes
2. september. 2022

Högtidsdag för ungdomarna när transportinriktningen invigdes

I veckan höll Övertorneå kommun tillsammans med Gränsälvsgymnasiet och samarbetspartnern Utbildning Nord en liten ceremoni på Gränsälvsgymnasiet för att uppmärksamma att Fordon -och transportprogrammet utökats med den så länge efterlängtade transportinriktningen. Invigningen skedde i närvaro av de 15 elever, fyra tjejer och elva killar, som börjat åk 1 på Fordons- och transportprogrammet och som till åk 2 ska välja inriktning och konkurrera om de åtta platserna på transportinriktningen.

Högtidsdag för hela kommunen

Barn- och Utbildningsnämndens ordförande, Börje Rytiniemi, inledde med att hälsa alla närvarande välkomna till Sveriges bästa skolkommun två år i rad och sade att det är en högtidsdag för både elever och hela kommunen att den nya transportinriktningen blivit verklighet. Behovet av yrkesförare är mycket stort i hela landet men jobbmöjligheter finns även lokalt i Övertorneå eftersom åkeribranschen är en viktig näring i kommunen.

- Yrkesförarutbildningen innebär att fler ungdomar kan stanna kvar på orten och Rytiniemi prisade samtidigt samarbetet med Utbildning Nord som möjliggör att 130 elever har möjlighet att studera på orten. - Det är otroligt vilket utbud vi kan erbjuda i lilla Övertorneå!

Intresset stort för yrkesförarutbildningen

Katarina Lindberg, som är vikarierande skolchef, uttryckte sin stora glädje över att man äntligen kan erbjuda transportinriktningen, en idé som enligt Lindberg väcktes redan 1996 när Gränsälvsgymnasiet invigdes. 

Enligt TYA’s (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd) höstrapport behöver 6400 förare rekryteras bara i år och det examineras endast ca 3000 årligen. Under den kommande tio årsperioden behövs 50 000 nya lastbilsförare i Sverige.

- Vi startar med 8 platser till transportinriktningen vilket också var rekommendationen från TYA. I årskurs två väljer eleverna någon av inriktningarna personbil, lastbil- och mobila maskiner eller transportinriktningen. Det innebär att det bland er 15 elever kommer att bli konkurrens om platserna, konstaterade Lindberg och sände därmed en signal till eleverna att det gäller att hålla sig alert redan under det gemensamma basåret i åk 1.

Lindberg konstaterade att Gränsälvsgymnasiets programutbud lockar även elever från Överkalix, Pajala och Haparanda och transportinriktningen tillsammans med Utbildning Nord ökat Gränsälvsskolans attraktivitet ytterligare.

- Det är jättekul att vi äntligen är igång – tillsammans är vi starka, avslutade Katarina Lindberg sitt invigningstal.

Mattias Söder, utbildningschef för Teknik- och Industriutbildningarna på Utbildning Nord, uttryckte i sitt invigningstal stolthet och glädje över att få möjlighet att bidra till lokalsamhället.

- I vår ordinarie verksamhet samarbetar vi med tre länder, med speciellt fokus på arbetsmarknadens behov på Nordkalotten. Det känns därför som ett privilegium att få samarbeta lokalt och kunna ge tillbaka något betydelsefullt till hemorten. Det är ytterst inspirerande och jag vill speciellt gratulera er elever som valt fordons- och transportprogrammet - Ni går alla en ljus framtid till mötes, konstaterade Mattias Söder.

Kommunalrådet Tomas Mörtberg berättade i sitt invigningstal att han fått samtal från åkerinäringen i kommunen som varit glada över satsningen som säkerställer kompetensförsörjningen av förare.

Tomas Mörtberg vände sig också till eleverna som valt programmet och konstaterade: 

- Ni har valt en attraktiv utbildning, ni kommer att ha 0 kr i studieskulder och möjlighet till jobb på hemorten.

Efter invigninstalen bjöds det på fika. fikastund på gränsälvsgymnasiet när tranportinriktningen inv

Efter invigningstalen fick en av eleverna på fordons- och transportprogrammet, Edith Jauhiainen, uppdraget att klippa bandet, och tillsammans med barn- och utbildningsnämndens ordförande Börje Rytiniemi och tf. skolchefen Katarina Lindberg, förklara transportinriktningen för invigd.

Edith Jauhiainen har siktet inställt på transportinriktningen.

- Jag tycker det är jättekul. Min största dröm är att bli lastbilschaufför då jag ser möjlighet att fortsätta bo i Övertorneå med den utbildningen.

Rubrikbild: Åk 1 eleven Edith Jauhiainen (i mitten) fick klippa invigningsbandet som symbol för att transportprogrammet nu finns som inriktningsval. I bild Börje Rytiniemi, barn och utbildningsnämndens ordförande och till höger tf. skolchef Katarina Lindberg.

Faktaruta.

Gränsälvsgymnasiet, den lilla skolan med de stora möjligheterna, kan erbjuda hela 11 nationella program och fyra introduktionsprogram. Av de 11 nationella programmen är sex yrkesförberedande och där läser eleverna karaktärsämnena på Utbildning Nord. Mer info om Gränsälvsgymnasiet hittar du på  skolans webb: Gränsälvsgymnasiet | Den lilla skolan med de stora möjligheterna (gransalvsgymnasiet.se)

 Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago