Hoppa till innehållet
Tema gymnasieval - Vård- och omsorgsprogrammet
12. januari. 2022

Tema gymnasieval - Vård- och omsorgsprogrammet

Namn: Suzan Semret
Bor: Övertorneå
Studerar Vård- och omsorgsprogrammet, åk 3

Berätta lite kort om dig

Jag går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet på Gränsälvsgymnasiet. Jag är 21 år och har bott i Övertorneå sedan 2013. Jag har många fritidsintressen. Jag har spelat gitarr sedan åk 8 och tränar  fortfarande två gånger/vecka genom Kulturskolan. Jag gillar att spela basket, fotboll och simning och tycker om att baka. Jag är också med i ett kul projekt, Tornedalens filmskapare.

Du valde att studera vård- och omsorgsprogrammet, var det självklart?

Nej, det var det inte. Jag valde först Naturvetenskapliga programmet för vänner sa att det var det bredaste och bästa programmet. Efter ett år kände jag att det inte var det bästa valet för mig. Jag tog kontakt med Studie- och yrkesvägledaren på skolan som rekommenderade att jag skulle byta till vård- och omsorgsprogrammet eftersom mitt yrkesmål är att jobba som sjuksköterska eller barnmorska.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?

Jag har inte ångrat mitt val och är mycket nöjd. Jag överraskades av att utbildningen innehåller så många olika teorier. Jag har fått mer teoretisk kunskap än jag förväntade mig och som känts intressant och nyttigt. Jag praktiserade i vårdyrket redan i åk 8 och 9 som feriejobbare. På arbetsplatsen får man t.ex. lära sig att tystnadsplikt gäller, men det är först när jag studerat etik på utbildningen som jag verkligen förstått vad det handlar om. Jag tycker att jag utvecklats även som person under utbildningen.

I yrkesprogram ingår arbetsplatsförlagt lärande – berätta om din praktik

I åk 1 hade jag 4 v praktik inom äldreomsorgen. I åk 2 hade jag 8 v med inriktning mot psykiatri och funktionsnedsättningar. Till våren kommer jag att praktisera på Sunderby sjukhus men vet ännu inte vilken el. vilka avdelningar det blir. När det passar, jobbar jag även natt på äldreboendet Särkivaaragården.

Vad är det bästa med vård- och omsorgsprogrammet?

Att det är praktiskt. Utbildningen innehåller mycket teori men man förstår det bättre för vi övar på det vi läser teoretiskt. Det blir inte enbart teorier.

Finns det något som är mer utmanande, svårare?

Jag är ensam åk 3 elev och studerar karaktärsämnena tillsammans med vuxenstuderande på Utbildning Nord som kommer från Norge, Sverige, Finland. Ju mer man går upp i kurser desto djupare och bredare blir det.

Till våren tar du studenten – hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag skulle kunna börja arbeta i yrket men jag vill helst fortsätta att studera vidare till sjuksköterska. Jag vill fortsatta att bo i Tornedalen för att vara nära min familj.


Länktips

Skolverkets allmänt introducerande film om Vård- och omsorgsprogrammet>>

DinTalang informerar om de gymnasiala yrkesprogrammen. Läs mer och se deras informationsfilmer om vårdyrkena>>Titta på senaste nytt

Företagarkväll gav insikter om möjligheter på orten

23. september. 2022
Igår kväll  (22/9) anordnade vi tillsammans med Övertorneå kommun en företagarträff med temat kompetensförsörjning. Och visst blev det en kväll som...

Högtidsdag för ungdomarna när transportinriktningen invigdes

2. september. 2022
I veckan höll Övertorneå kommun tillsammans med Gränsälvsgymnasiet och samarbetspartnern Utbildning Nord en liten ceremoni på Gränsälvsgymnasiet...

Vi deltar i SuomiAreena

6. juli. 2022
Vi deltar i SuomiAreena - Kom och lyssna och diskutera Tornedalens oändliga möjligheter - Bli kär i Sverige, fikat och det tornedalsfinska...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Företagarkväll gav insikter om möjligheter på orten
Igår kväll  (22/9) anordnade vi tillsammans med Övertorneå kommun en företagarträff med temat kompetensförsörjning. Och visst blev det en kväll som...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago