Hoppa till innehållet
Jag tycker att jag hittat en passande utbildning för mig
9. november. 2021

Jag tycker att jag hittat en passande utbildning för mig

Namn: Katri Anneli Palosaari
Ort: Kittilä Finland
Studerar till automationstekniker, inriktning processautomation

Berätta lite kort om dig

Jag är från Kittilä. Jag har tidigare studerat till Restonom vid yrkeshögskolan i Kajana. Efter studierna har jag arbetet inom besöksnäringen i Levi; de sista åren som egenföretagare inom aktivitetsturism, främst med skotersafaris.

Varför sökt du dig till automationsutbildningen?

Efter att ha arbetat länge inom turism, ca 10 år, ville jag hitta något helt annat. Jag har länge varit intresserad av elteknik och bestämde mig för att testa yrkesväxling. Min önskan om yrkesväxling väcktes egentligen före pandemin, så det är inte en pandemieffekt som det blivit för många andra.

Hur hittade du Utbildning Nord?

Jag har två vänner som gått andra yrkesutbildningar här och de rekommenderade skolan.

Hur trivs du hos oss?

Jag trivs mycket bra och jag tycker att jag hittat en passande utbildning för mig. Jag tycker inte om stora städer så för mig är Övertorneå passande stor ort. Här finns det jag behöver av service. Jag är nöjd med Övertorneå som studieort.

Vad har du för framtidsplaner med utbildningen, vad skulle vara ett drömjobb för dig?


Jag blir klar till nästa sommar och målsättningen är naturligtvis att hitta ett jobb inom mitt nya yrkesområde. Jag är öppen för olika möjligheter, även jobb i norra Sverige eller Nordnorge är intressant. I somras gjorde jag ett avbrott i utbildningen och jobbade fyra månader i Levi med  bl.a. pistbelysningar och tyckte även om elarbete. Än så länge har jag inte kommit så långt in i automationsstudierna att jag kan säga vad jag skulle tycka vore intressantast, men jag kan tänka mig att arbeta inom t.ex. gruvnäringen.

Har du någon teori om varför det fortfarande är relativt få kvinnor som söker sig till det här området?

Jag vet inte. Kanske är det fortfarande så att tekniska yrkena ses som mer manliga och man söker inte information om annat än det man känner till. Jag tycker att det här yrket passar även kvinnor. Jag ser inga direkta nackdelar, snarare upplever jag tvärtom, att det finns flera fördelar. Vi har fingerfärdighet och har t.ex. lättare att komma åt i trånga utrymmen. Yrket handlar ofta om felsökning som kräver fokusering, tålamod och noggrannhet vilket är egenskaper som även kvinnor besitter. Yrket är inte speciellt fysiskt krävande och när det finns mer fysiskt krävande uppgifter, handlar det också om att kunna använda för uppgiften lämpliga verktyg. Jag vill verkligen uppmuntra även kvinnor att söka sig till automationsteknik.

Vad gillar du att göra på fritiden?

Jag har med mig min hund och gillar att vara ute i naturen. Här i Övertorneå kan jag egentligen göra mycket samma saker som hemma i Kittilä. Här finns också ett bra utbud av både sommar -och vinteridrott. Det är bara ca 200 km till Kittilä så därför åker jag i regel hem under veckosluten.

Läs mer om utbildningen här>>

Är du arbetsökande och inskriven på Arbetsförmedlingen har du möjlighet att komma på ett gratis studiebesök till utbildningen. Mer information om hur du bokar studiebesök, hittar du här>>

 Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago