Hoppa till innehållet
Workshop i timring - ett sätt att upprätthålla traditioner
31. augusti. 2021

Workshop i timring - ett sätt att upprätthålla traditioner

Projekt Rajaton-Gränslöst anordnade en workshop i traditionell timring tillsammans med Utbildning Nord i Hedenäset. Yrkeslärarna  Mika Krunniniva, Anders Petäjävaara samt Arto Pasma från Utbildning Nord ledde workshoppen och deltagarna hade fullt upp då de fick öva olika arbetsmoment i timring.

- Projekt Rajaton-Gränslösts syfte är att lyfta fram meänkieli och stärka individuella lärandet mellan generationer genom studiecirklar och workshops, berättar projektledare Eva Kvist.
Projektet finansieras av Landsbygdsprogrammet 2014-2020 och Leader Tornedalen 2020. Timringsworkshop var projektets tredje event under året.

Intresse för den traditionella timringen finns

Många vill reparera gammalt och  en del vill bygga nytt. Däremot håller kompetensen i timring  på att försvinna – det är viktigt att de som har kunskapen i det traditionella byggandet förmedlar det vidare.

Alla deltagarna hade åtminstone någon tidigare erfarenhet av timringen. I workshopen fick de öva timringsteknik och arbetsmoment allt  från barkning till att göra knutar. Fast det inte hinns med allt för mycket under en dag, var deltagarna nöjda.
- Nu är det är lättare att bygga själv då man kan den rätta tekniken, summerar de.

 

 Titta på senaste nytt

Utbildning Nord med i unikt pilotprojekt om mående

19. september. 2023
”Våra medarbetare är det viktigaste vi har. Nu har vi fått ett verktyg till som hjälper oss att systematiskt och frekvent följa hur våra...

Vi behöver er!

1. september. 2023
Det var det tydliga budskapet som förmedlades när representanter för Wist Last och Buss från verkstaden i Pajala och region norr träffade elever på...

IT-utbildning tog Thomas Edin till Övertorneå. Nu vill han gärna bosätta sig i länet.

27. juni. 2023
Thomas Edin från Stockholm kom till Övertorneå för att uppdatera sin kompetens inom IT.  Utbildningen ledde till praktikplats i Piteå och nu även...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Utbildning Nord med i unikt pilotprojekt om mående
”Våra medarbetare är det viktigaste vi har. Nu har vi fått ett verktyg till som hjälper oss att systematiskt och frekvent följa hur våra...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago