Hoppa till innehållet
Workshop i timring - ett sätt att upprätthålla traditioner
31. augusti. 2021

Workshop i timring - ett sätt att upprätthålla traditioner

Projekt Rajaton-Gränslöst anordnade en workshop i traditionell timring tillsammans med Utbildning Nord i Hedenäset. Yrkeslärarna  Mika Krunniniva, Anders Petäjävaara samt Arto Pasma från Utbildning Nord ledde workshoppen och deltagarna hade fullt upp då de fick öva olika arbetsmoment i timring.

- Projekt Rajaton-Gränslösts syfte är att lyfta fram meänkieli och stärka individuella lärandet mellan generationer genom studiecirklar och workshops, berättar projektledare Eva Kvist.
Projektet finansieras av Landsbygdsprogrammet 2014-2020 och Leader Tornedalen 2020. Timringsworkshop var projektets tredje event under året.

Intresse för den traditionella timringen finns

Många vill reparera gammalt och  en del vill bygga nytt. Däremot håller kompetensen i timring  på att försvinna – det är viktigt att de som har kunskapen i det traditionella byggandet förmedlar det vidare.

Alla deltagarna hade åtminstone någon tidigare erfarenhet av timringen. I workshopen fick de öva timringsteknik och arbetsmoment allt  från barkning till att göra knutar. Fast det inte hinns med allt för mycket under en dag, var deltagarna nöjda.
- Nu är det är lättare att bygga själv då man kan den rätta tekniken, summerar de.

 

 Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago