Hoppa till innehållet
Valde Utbildning Nord för att komma tillbaka till programmeringsyrket
4. augusti. 2021

Valde Utbildning Nord för att komma tillbaka till programmeringsyrket

Namn: Sten Olav Jensen
Bor: Hemnesberget i Norge
Studerar till programmerare

Berätta lite om dig själv

Jag heter Sten Olav Jensen och är 34 år. Jag bor i Hemnesberget i Norge (Nordlands fylke, inte långt från Mo i Rana). Jag har arbetat med olika saker, bland annat inom det militära, en period som mekaniker och under studietiden som kock på ett cafe. Jag har en del kunskaper inom IT sedan tidigare studier men som jag inte avslutade då. Det händer så mycket inom området så jag vill bli uppdaterad. Jag fick information om den här utbildningen genom NAV. Jag tänkte att om jag börjar den här utbildningen som så kommer jag tillbaka yrket.

Hur har den tid varit hos oss så här långt?

Jag började programmeringsutbildningen i oktober 2020 och jag hann genomföra två Comp TIA certifieringar innan pandemin bröt ut på nytt. Sen for jag hem till Norge och har studerat helt på distans sedan dess. Distansstudier kräver att du är fokuserad och är disciplinerad som person och kan jobba på. Distansstudier ger ju en flexibilitet också då du kan lägga upp din dag själv. Distansstudier fungerar bra inom IT eftersom du även i yrkeslivet kan arbeta med programmering på distans; bo på ett ställe och arbeta med ett uppdrag för en uppdragsgivare på annan ort.

Har utbildningen varit som du förväntat dig?

Ja det tycker jag. Du får ju de verktyg du behöver i yrket. Praktik får du hela tiden under utbildningen när du gör uppgifterna för det är det är sådant du kommer att göra även i arbetslivet. Läraren har också gjort olika praktiska projekt som vi arbetar med och det är toppen. Att genomföra studierna på distans är heller inget problem. Vi har allt material tillgängligt i molnet, har genomgångar och kan arbeta tillsammans via Teams, kan chatta osv, så du kan egentligen studera från valfri plats. Just inom IT relaterade yrken passar distansstudier bra. För att klara av studier på distans så måste du vara motiverad och disciplinerad för att det ska fungera.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag blir klar med utbildningen i slutet av året. Planen i övrigt innehåller en praktikperiod i augusti, förhoppningsvis i Mo i Rana då det finns flera intressanta verksamheter här. Till dess ska jag ha fått klart med det som berör bl.a Microsoft Azure.

Vem tycker du yrket passar för?

I generella termer så tror jag att yrket passar för den som har problemlösningsförmåga och du behöver även ha en kreativ förmåga. Du ska ta fram något som du inte på förhand riktigt vet vad det är och prova dig fram till en lösning.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago