Hoppa till innehållet
Vill uppmuntra fler tjejer att välja ett byggyrke
27. juli. 2021

Vill uppmuntra fler tjejer att välja ett byggyrke

Susanne Wennberg, utbildad golvläggare och plattsättare från Kalix och Elina Hägg, utbildad byggnadsmålare från Korpilombolo, och som båda gästspelar som yrkeslärare på Utbildning Nord i sommar, ångrar inte sina yrkesval och vill gärna uppmuntra fler tjejer att välja ett byggyrke. Byggbranschen har ett stort rekryteringsbehov och önskar också anställa fler kvinnor. Därför anordnar Utbildning Nord i augusti ett riktat event för kvinnor i samarbete med företrädare för byggbranschen och Arbetsförmedlingen. 

Bild från vänster Elina Hägg och Susanne Wennberg  

Bytte jobbspår

Susanne Wennberg som även är utbildad undersköterska arbetade många år inom vården men upplevde att förutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb blev sämre och började därför fundera på att byta jobbspår. 

- Jag sökte till Part AB och kände ganska direkt att jag var på rätt spår. Jag utbildade mig sedan här på Utbildning Nord till golvläggare och plattsättare och blev klar 2019 och har sedan dess jobbat i huvudsak som plattsättare. Yrkesvalet har jag inte ångrat en sekund. 

Elina Hägg som är född i Haparanda men numera bosatt i Korpilombolo berättar att hon alltid varit intresserad av målning. 

- När jag var i gymnasieåldern var jag fortfarande  ganska osäker på vad jag ville jobba med, men sen fick jag möjlighet att praktisera som snickare och tyckte om det.  Att jag sedan valde att utbilda mig till byggnadsmålare beror på att jag alltid gillat att måla och det man kan skapa med färg. 

Även Elina har gått sin yrkesutbildning hos oss och gick ut 2017 och har sedan jobbat som byggnadsmålare bland annat för Norrmåleri i Överkalix. I december i fjol startade Elina upp egen målerifirma, Häggs måleri i Korpilombolo. Även Susanne går i starta-eget tankar. 

Överlag positiva erfarenheter

Reaktionerna från omgivningen och manliga arbetskamrater på byggen har varit överlag positiva.  

-  Visst har det ibland funnits en viss jargong men överlag tycker jag att det är enklare att arbeta med manliga kollegor. Samtalsämnena är annorlunda, inte så privat, och kommunikationen mer direkt och överlag mer i positiv anda, berättar Susanne och fortsätter:  

- Några i min bekantskapskrets var förvånade över att jag valde ett tyngre jobb, men då vet man inte hur tungt jobb en undersköterska har trots att det numera finns bättre hjälpmedel. 

- Jag har fått höra att vi kvinnor ofta är noggrannare och har förmåga att se slutresultatet innan det ens påbörjats. Det är värdefullt när kunder vill ha råd när det gäller t.ex. materialval och färgsättning. Grått är ju inte bara grått utan är en mängd nyanser från kallt till varmt, berättar Elina.  

Kvinnliga förebilder viktiga

Branschen önskar att fler kvinnor ska söka sig till byggsektorn och har också ett stort rekryteringsbehov. Därför kommer Utbildning Nord tillsammans med byggbranschen och Arbetsförmedlingen anordna ett riktat event för kvinnor i augusti som syftar till att inspirera flerkvinnor att välja ett byggyrke. Både Susanne och Elina tycker att både män och kvinnor passar lika bra till byggyrken. 

- Det beror på vad man har för intressen och att sedan våga välja utifrån sina intressen som med rätt förutsättningar kan växa och blomma fram tidigt men det är heller aldrig för sent att byta jobbspår senare i livet, menar både Susanne och Elina. 

- Idag kanske alla barn skulle behöva bygga mer kojor för att upptäcka och utveckla sin skaparförmåga istället för att enbart leka med sina surfplattor, funderar Elina och Susanne som en tänkbar inspiration för barn till framtida byggyrkesval. 

- Att det finns kvinnliga förebilder i ens närhet är nog också viktigt för att fler tjejer ska söka sig till byggyrkena. Vi hoppas vi kan vara förebilder för andra i vår bekantskapskrets, säger Susanne och Elina samstämmigt.  

Sök till byggyrkena tjejer!

- Det jag gillar med yrket är alla kundkontakter och att det är ett så kreativt yrke där man ser resultatet växa fram direkt. Man kan tycka att det är bara att stå och måla men alla projekt är olika, säger Elina Hägg. 

- Att jobba som hantverkare är att skapa något från idéer och lösa problem för att få ett snyggt resultat. Det är verkligen ett kreativt och skapande jobb och jag är glad varje dag när jag åker till jobbet, inflikar Susanne.  

Både Elina och Susanne stormtrivs som gästspelande lärare över sommaren och båda har enbart goda minnen från utbildningstiden på skolan och önskar att fler kvinnor söker sig till byggutbildningarna. 

- Här är en sådan familjär stämning och trygg utbildningsmiljö. Här bryr vi oss om varandra och vi stöttar och pushar våra studerande i sin utveckling, säger Susanne Wennberg och Elina Hägg avslutningsvis.

Tillägg:

Anmälan till riktat event för kvinnor som vill veta mer om byggyrkena >>

Vårt utbildningsutbud hittar du här >>Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago