Hoppa till innehållet
Redo för arbetslivet
6. juli. 2021

Redo för arbetslivet

I midsommartid, när sommaren i Tornedalen är som vackrast, är Trine Mari Pedersen 22 år och från Alta, klar med sin utbildning till undersköterska. Arbetsmarknaden inom vårdsektorn är het i Norge och därför är Trine ett välkommet tillskott på arbetsmarknaden. Nu väntar ett sommarjobb och från 1 september börjar lärlingstiden hemma i Alta.

Att utbilda sig under pandemin har ställt extra stora krav på de studerande. Trine Mari Pedersen började utbildningen i januari 2020. I mars samma år bröt pandemin ut och under ca ett år har Trine Mari studerat på distans hemifrån Alta. Från april i år har Trine Mari varit tillbaka på skolan.

- Distansstudierna har ställt stora krav på självdisciplin men det har ändå gått riktigt bra. Jag har trivts jättebra med utbildningen och jag diggar verkligen alla mina lärare. Vi har också haft en fin gemenskap på utbildningen, säger en mycket lycklig Trine Mari på hennes sista dag på skolan innan hemresan.

Det är ett stort behov av utbildad arbetskraft inom hela vårdsektorn i Norge, liksom det är i Sverige och Finland. Trine Mari kommer därför vara mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Det blir ingen lång ledighet för Trine Mari som fixat ett sommarjobb på det demensboendet där hon gjort delar av sin praktik.

- Det känns jättebra och spännande att få börja jobba. Sommarjobbet på demensboende kommer även att korta ned den två-åriga lärlingstiden med några månader, förklarar Trine Mari.

Lärlingsanställningen på Klinik Alta-Finnmarkssjukhuset börjar den 1 september och är sista delen i utbildningen för att kunna ta ett fagbrev till färdig undersköterska.

- Jag ska jobba på vårdavdelning som tar hand om eftervård efter olika typer av medicinska behandlingar med patienter från 18 år och uppåt. Direkt efter hemkomst till Alta väntar sju dagar i hemmakarantän och sedan är planen att ta några dagar med friluftsliv innan jobbet börjar, avslutar Trine Mari Pedersen som även får med sig fina betyg hem. Säkert ytterligare en anledning till att Trine Mari fullkomligen strålar sin sista skoldag på Utbildning Nord.

 Titta på senaste nytt

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare

1. juli. 2024
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago