Hoppa till innehållet
ArcticSkills - Digital tävling banar ny mark
21. mars. 2021

ArcticSkills - Digital tävling banar ny mark

ArcticSkills genomförs för första gången under dess fem åriga historia digitalt och sändningen kommer att streamas tävlingsdagen 23 mars. Utbildning Nord står tillsammans med Gränsälvsgymnasiet som värd för evenemanget. ArcticSkills baseras på WordSkills-konceptet och är ett samarbete mellan olika skolor i norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland som erbjuder gymnasiala yrkesstudier och får finansiering från Kolarctic CBC, Barents sekretariatet, Nordplus junior samt Troms och Finnmarks fylke i Norge. Närmare 50 studerande från Barentsområdet tävlar om medaljerna på tisdag.

Logistiska utmaningar

Att tävlingen genomförs på de olika orterna inom Barents och där tex experterna och domarna finns i utspridda på de olika skolorna i respektive land ger en hel del logistiska utmaningar.

- Experterna, dvs yrkeslärare, som utsetts av varje skola har fått fundera över hur tävlingarna inom respektive gren ska genomföras så att det ska vara så rättvisa förhållanden som möjligt. En viktig  faktor har också varit att bestämma hur de olika grenarna ska dokumentera genomförandet på ett sådant sätt att experterna kan göra rättvisa bedömningar. Experterna deltar ju digitalt via Teams under hela tävlingsdagen, förklarar Mattias Söder som är koordinator för ArcticSkills för värdorganisationerna Utbildning Nord och Gränsälvsgymnasiet.

För sändningen svarar Norrmedia i Luleå.

- Vi har ingen erfarenhet av digitala och streamade event och därför är vi otroligt glad över att ha hittat Norrmedia i Luleå som vi knutit till oss. Vi kommer att lära oss massor och bli många erfarenheter rikare, säger en förväntansfull, Mattias Söder som just nu har att hålla otroligt många bollar i luften samtidigt.

Tävling vill synliggöra yrkesutbildningar

Att tävlingen streamas ger en unik möjlighet att kunna följa tävlingen oavsett var du befinner dig.

- Det hade ju faktiskt inte varit möjligt om tävlingen hade genomförts hos oss i Övertorneå vilket var den ursprungliga planen innan pandemin. Vi hoppas naturligtvis att många tar tillfället i akt och följer tävlingen under dagen. Att vi deltar som partner i ArcticSkills är ju bland annat för att öka intresset för yrkesinriktat utbildningsval som ett riktigt smart val på dagens arbetsmarknad, säger värdarna för årets ArcticSkills Leif Lahti, direktör för Utbildning Nord och Katarina Lindberg, rektor för Gränsälvsgymnasiet.

Du kan följa sändningen på t.ex Utbildning Nords webb: https://utbnord.se/om-utbildning-nord/kalender/806--arcticskills-2021 eller  ArcticSkills.com. Sändningen börjar 08.30 och pågår till ca 19.00 med avbrott för juryarbete mellan 15.00-17.00.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago