Hoppa till innehållet
Omtag gav resultat – tillstånd för nya yrkesutbildningar
22. december. 2020

Omtag gav resultat – tillstånd för nya yrkesutbildningar

Utbildnings- och kulturministeriet i Finland har beviljat Utbildning Nord, svenska Övertorneå, tillstånd att anordna grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen samt grundexamen inom informations- och kommunikationsteknik. Ett mycket efterlängtat beslut.

Leif Lahti, direktör för Utbildning Nord:

- Det kom lagom till jul, som en efterlängtad julklapp skulle man kunna säga. Arbetsmarknaden på Nordkalotten är i stort behov av utbildad arbetskraft inom social- och hälsovård liksom informations- och kommunikationssektorn och därför är vi mycket glad över att nu kunna erbjuda attraktiva yrkesutbildningar inom dessa branscher till sökande från Finland.

Stöd från Pello och Ylitornio kommuner bidrog till positivt utbildningsbeslut

Det har varit en tuff resa. I januari mottog Utbildning Nord ett negativt beslut från Utbildnings- och kulturministeriet på ansökan för nämnda utbildningar. Osäkerhet rådde länge om vi skulle finna det värt att söka på nytt.

- Efter dialog med bl.a samarbetspartners inom vårdsektorn i finska Tornedalen, och inte minst önskemålet från våra finska grannkommuner Pello och Ylitornio att vi måste söka på nytt, skred vi till verket och utformade en ny ansökan.

- Vi skickar ett stort tack till kommundirektörerna Eero Ylitalo i Pello och Tapani Melaluoto i Ylitornio som dessutom engagerat sig i frågan och skickat en skrivelse till ministeriet. Vi är övertygade om att kommundirektörernas skrivelse kan ha varit det som avgjorde att vår ansökan bifölls den här gången. Kommunerna betonade bl.a det stora behov som finns av arbetskraft inom båda branscherna i finska Tornedalen och där kompetensförsörjningen kan säkras genom Utbildning Nord.

Under januari månad kommer vi att öppna upp för ansökningar till utbildningarna för bosatta i Finland. De kommer att vara sökbara via vår webbplats och TE-byråns webbplats.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago