Hoppa till innehållet
Härligt att se resultatet på en gång - Arbetet som målare är tillfredsställande och lönen är okey
14. december. 2020

Härligt att se resultatet på en gång - Arbetet som målare är tillfredsställande och lönen är okey

När Erika-Sofia Juusola, som är utbildad storhushållskock och servitör får frågan om skälet till byte av bransch, behöver hon inte fundera på svaret.

- Resultatet av det du gör syns omedelbart, lönen och arbetstiderna är också bra jämfört med restaurangbranschen, säger hon. Dock har hon alltid trivts även i restaurang där kontakter med människor tillhör branschens bästa sidor.

I yrket som målare kommer också den egna kreativa sidan till nytta, att ha öga för färger, material och inredning är en tillgång.

- Det är roligt att se vad man kan skapa med små förändringar. Aktuellt mode inom färger är också fascinerande.

Yrkesbyte var aktuell redan tidigare

Erika-Sofia Juusola berättar att hon redan för några år sedan befunnit sig på tröskeln till branschbyte när hon 2014 gick igenom målarutbildningen vid Utbildning Nord. Efter att ha tagit yrkesexamen var det dock en heltidsanställning i det gama yrket som väntade på hemorten Torneå, och det var lätt att gripa den chansen.

Nu har Erika-Sofia även hunnit bo ett par år i Uleåborg där hon arbetat inom livsmedel. Men efter flytten tillbaka till Torneå kändes hon att hon inte längre ville tillbaka till restaurangvärlden, utan vill repetera det redan inlärda samt komplettera med nya kunskaper vid Utbildning Nord.

Plattsättning är en kompetens som hon nu tar till sig och även får tillämpa i praktiken under upprustningen av ett förrådsutrymme i Utbildning Nord. Nya golvplattor är redan på plats och nu är det dags för väggar och tak att skrudas om.   

Fysiskt men inte för tungt

 

 

Målaryrket domineras inte längre i lika stor grad av män som kanske ännu för ett par årtionden tillbaka. Det är ganska många kvinnor som också hittat sin plats i yrkeskåren.

Erika-Sofia Juusola

- Jag upplever inte att arbetet kräver så mycket fysisk styrka. Det är förstår tungt att lyfta och klättra men vem som helst klarar av det oavsett kön.

Och med tanke på fysiskt krävande arbeten utgör inte heller restaurangbranschen något undantag.

- Även restaurangbranschen kan vara tung med tanke på hur mycket du får stå. Nu när jag lägger golv får jag också stå på knän vilket förstås är tungt för knäna.

Husfabrik eller resande arbete

Målning är dock det arbete som Erika-Sofia fokuserar på i framtiden. När utbildningen är klar kan hon tänka sig att arbeta i exempelvis husfabrik även om hon så klart är öppen för fler alternativ.

- Att resa i arbete skulle också vara intressant så länge det inte finns några särskilda hinder för det. Att njuta av livet utan någon traditionellt mönster, funderar den 26-åriga kvinnan om sin framtid.

Inom närmaste framtid ligger utgångspunkten i att hitta en praktikplats redan före jul. Praktiken kan sedan i bästa fall leda till en anställning. 

- Genom praktiken kan man visa vad man går för. Och det är ett bra sätt att bli sysselsatt.Titta på senaste nytt

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare

1. juli. 2024
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago