Hoppa till innehållet
Coronan ställde in planerade jubileumsåret - men det blev en bok i alla fall
22. september. 2020

Coronan ställde in planerade jubileumsåret - men det blev en bok i alla fall

Vårt jubileumsår blev inte som vi planerade och drömde om men vår unika nordiska skola fyller ändå 50 år, och med anledning av jubileumsåret har vi tagit fram en jubileumsbok ”Utbildning Utdanning Koulutus Nord 50 år”.

- I bilder och tidningsurklipp med förklarande texter på tre språk berättar vi om hur den dåvarande Centrala verkstadsskolan i Övertorneå blev en nordisk utbildningsanordnare och om vår 50-åriga verksamhet från 1970 fram till idag, berättar Iiris Matela och Anne Arrelo som ingått i arbetsgruppen för jubileumsboken.

Coronan ställde in nästan hela jubileumsåret

Jubileumsarbetet startade redan 2019 med storslagna idéer med bl.a. utställningar och evenemang med anknytning till skolans 50-åriga verksamhet. I mars skulle vi vara värd för Arctic Skills, en stor yrkestävling med deltagare från hela Barenstområdet. I december hade vi tänkt avsluta jubileumsåret med en hejdundrande fest för personal och speciellt inbjudna, men istället kom Corona och vi har fått ställa in och om hela verksamheten till rådande läge.

Kronprinsessparets besök och jubileumsbok

Trots Coronan inleddes jubileumsåret med kronprinsessparets besök hos oss den 10 mars och nu är vi klara med jubileumsboken som berättar om vår 50-åriga historia.

- Kronprinsessparets besök var utan tvivel en fantastisk början på jubileumsåret och som vi som jobbar nu kommer att ha som ett härligt minne från jubileumsåret. Jubileumsboken, som bl.a. personalen och styrelsen kommer att få som gåva, tror vi kan intressera många som följt eller varit kopplad till vår verksamhet under årens lopp i en eller annan form. Därför kommer vi även att ha den till försäljning hos oss, förklarar Iiris Matela.

En liten arbetsgrupp på fyra personer har arbetat med boken. Hjördis Nilsson och Thomas Nilsson har grävt i arkiven med bilder och tidningsurklipp. Anne Arrelo och Iiris Matela har komponerat boken och skrivit texterna på svenska och finska. De norska texterna har vi fått hjälp med av en översättare.

Boken har utgivits av det lokala bokförlaget Lumio Förlag i Hedenäset.Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago