Hoppa till innehållet
Länderna skrev under ett nytt fyraårigt avtal om Utbildning Nord
25. november. 2019

Länderna skrev under ett nytt fyraårigt avtal om Utbildning Nord

Utbildning Nord i Övertorneå anordnar sedan 1970 yrkesutbildningar för arbetsmarknaderna i Norge, Sverige och Finland. Företrädare för Undervisnings- och kulturministeriet i Finland, Arbeids- og näringsministeriet i Norge och arbetsmarknadsministeriet i Sverige har tagit fram en ny överenskommelse. Idag undertecknades överenskommelsen i Stockholm av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, ambassadör Christian Syse för Norge och ambassadör Liisa Talonpoika för Finland som ska gälla för perioden 2020-2023.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark med rötterna i Norrbotten gratulerade Utbildning Nord för fina resultat och betydelsen av att det nordiska samarbetet fortsätter och kan fortsätta utvecklas till gagn för arbetsmarknaden på hela nordkalottregionen.

- Som norrbottning vet jag vilken potential som finns för att öka rörligheten på arbetsmarknaden mellan länderna. Det finns ju bara en vacker älv som skiljer Sverige och Finland och nått litet fint berg mellan Sverige och Norge.

Direktören för Utbildning Nord Leif Lahti uttryckte under sin anförande glädje för att ländernas regeringar gett fortsatt förtroende till Utbildning Nord och passade även på att bjuda in arbetsmarknadsministern och ambassadörerna till Utbildning Nord under jubileumsåret 2020.

- Vi känner oss otroligt stolta och glada över att samarbetet mellan länderna kring yrkesutbildning för vuxna, och som nästa år pågått i 50 år, fortsatt anses ha en viktig roll att spela när det kommer till kompetensförsörjningen inom Nordkalotten. Vi har byggt upp en unik kompetens inom yrkesutbildningsområdet och där vi med vår verksamhet bidrar till att utveckla det nordiska samarbetet med de kunskaper vi erhållit under snart 50 år. Vi kommer att fortsätta att bidra till största möjliga nytta och sträva efter att nå vår vision att vara nyckeln till den nordiska arbetsmarknaden.


Förändring i huvudmannaskapet

I jämförelse med senaste överenskommelsen är det inga förändringar i uppdraget. Utbildning Nords grunduppdrag blir fortsatt att jobba med att utveckla och genomföra yrkesutbildning och kunna erbjuda valideringstjänster med utgångspunkt i behoven som finns på arbetsmarknaden, i första hand inom nordkalottregionen. Verksamheten ska därigenom både bidra till att den nordiska kompetensen och konkurrenskraften ökar samt stärka det nordiska samarbetet. Däremot har Finland, som en följd av att yrkesutbildningen i Finland reformerats, stärkt kopplingen till att arbetsmarknadsutbildning i Finland ska leda till en yrkesinriktad examen. Som en följd av reformen är det därför Undervisnings- och kulturministeriet som för första gången deltagit i arbetet med överenskommelsen från Finlands sida och inte som tidigare, arbets- och näringsministeriet.

Antalet utbildningsplatser på årsbasis enligt överenskommelsen blir för Norge 60, för Sverige 145 och för Finland 80, dvs en total årsvolym av 285 utbildningsplatser.Titta på senaste nytt

Direktören blir kvar ytterligare två år

28. juni. 2022
Sedan en tid har det varit klart att Leif Lahti får fortsatt förtroende av styrelsen för Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, dagligt tal Utbildning...

Inskriven på Arbetsförmedlingen och behov av utbildning - Kom på studiebesök!

9. maj. 2022
Är du idag arbetslös, inskriven på Arbetsförmedlingen och intresserad av en utbildning inom ett bristyrke? Det är Arbetsförmedlingen som beslutar...

Valideringsprojekt av redan anställda inom vården i Överkalix – ett lyckokast

25. mars. 2022
Överkalix kommun har genomfört ett projekt Överkalix den goda kommunen med medfinansiering från Euroepiska Social Fonden som syftade till att...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Direktören blir kvar ytterligare två år
Sedan en tid har det varit klart att Leif Lahti får fortsatt förtroende av styrelsen för Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, dagligt tal Utbildning...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago