Det finns de som väldigt tidigt i livet vet vad de ska bli när de är stora. Mathias Andelin från Övre Vojakkala tillhör dem.
- Jag visste redan i sexan att jag ville bli kock.
På hemmaplan i Haparanda fanns ingen gymnasieutbildning inom restaurang- och hotell så Mathias Andelin sökte sig till Övertorneå där det yrkesinriktade programmet är arrangerad i samarbete med Utbildning Nord som också erbjuder andra program för gymnasieelever.
-Jag har gått tre dagar här på Utbildning Nord och två dagar på Gränsälvsgymnasiet där jag läst teoretiska ämnen som matte, svenska, historia, engelska samt idrott och specialidrott. Här på Nord får jag teori och praktik samtidigt som jag jobbar i köket och i restaurangen.
Nyligen fick han igenom sitt slutarbete med tre rätters middag.
- Den bestod av laxtartar, plankstek och pannacotta.
Att vara kock och att utveckla sig inom yrket handlar inte endast om hantverk. Även hjärnan får sitt. - Det här passar för den som gillar både teori och praktik. At jobba med mat och skapa fina maträtter är yrkets tjusning. - A la carte är min favorit, säger Mathias Andelin. |
Under studietiden har det inte varit några svårigheter att fixa praktikplatser på hemmaplan. Det har blivit både Klippans äldreboende och Ankis restaurang i Haparanda.
Under praktiken har det också visat sig att en kock är väldigt efterfrågad på arbetsmarknaden.
- Det finns jobb överallt. Det kan bli vad som helst. Stadshotellet i Haparanda skulle kunna vara ett alternativ.
Innan det är dags för sommarjobb eller mer stadigvarande jobb är det praktik som gäller under våren och så studenten i juni.
Trots yrkesval i mycket tidigt skede, är inte matlagning något som han vill hålla på under fritiden.
- Nej! Det tillhör jobbet. På fritiden gillar jag att gå på gym, köra skoter och crossmoppe.
Må. 02. 12
Korvstroganoff med potatismos