Hoppa till innehållet
Berikande utbyte
3. april. 2019

Berikande utbyte

Bildtext ovan: Från vänster eleverna, Jonna Heiskanen och Jenna Kylämäki, handledaren Tuija Kainulainen, eleven Jenna Lokkila, handledaren Heidi Kihlamo och vår lärare Aija Nilsen, som har huvudansvaret från restaurangutbildningens sida för gästernas praktik. Från gruppbilden saknas eleven Petri Kaseva.


Just nu har vi fyra elever och två handledare från Kiipula yrkesinstitut
 som praktiserar på vår restaurangutbildning under två veckor inom ramen för Erasmus+. Vi tog en pratstund med gruppen halvvägs in i utbytesperioden.

 

Vad tycker ni om er praktikplats och vad har det gett er så här långt?

- Alla restaurangkök är ju olika och arbetsmetoderna är lite annorlunda så det är både roligt och intressant här, säger Jenna Kylämäki

- Vi har blivit väl mottagna här från första stund av andra elever och personal. Det är givande arbetspraktik inte minst för att vi får möjlighet att göra många typer av arbetsuppgifter i ett restaurangkök, berättar Jonna Heiskanen.

-  Just idag har jag arbetat med specialkost, med en mjölk- och köttfri meny till dagens lunch som jag tyckte var intressant att jobba med, konstaterar Petri Kaseva som också tillägger att han är snabb i köket. Och snabbhet är ju en bra egenskap, kan vi konstatera, när man sen kommer ut i arbetslivet samtidigt som man också måste vara noggrann.

- Det är givande och lärorikt här.  Vi får möjlighet att jobba självständigt också. Man litar på oss, att vi klarar. Jag har t.ex. fått planera en lunchmeny för 50 personer, berättar Jenna Lokkila.

- Utbytet är givande för alla. Vi lär oss från arbetssätten här men vi har även kunnat dela med oss av våra arbetsmetoder, så det är berikande på många sätt. Arbetspraktiken här innebär även att vi får möjlighet att träna svenska i sitt sammanhang; alla matvaror har ju t.ex svenska innehållsförteckningar  och vi tränar kökssvenska medans vi arbetar praktiskt, berättar Heidi Kihlamo och Tuija Kainulainen.

Kiipula opiskelija Arbete i köket 1 Kiipula opiskelija Arbete i köket 2 Kiipula opiskelija Arbete i köket 3


Öppen och välkomnande kultur

De medföljande handledarna Tuija Kainulainen och Heidi Kihlamo från Kiipula yrkesinstitut prisar den öppna kulturen på utbildningsavdelningen. Här är det naturligt att diskutera och ha dialog om det mesta. Här söker man utrymme för att diskutera och det är vi kanske inte så vana vid hemmavid. Där är vi lite mer tysta och iakttar länge innan vi säger något, förklarar Tuija och Heidi leende.

Eleverna har märkt av kulturskillnaden även ute i samhället.

- Ja, här hälsar man på oss fast vi inte är ortsbor, tillägger Jonna Heiskanen och någon av eleverna konstaterar att hit skulle man ju kunna flytta.

- Och personalen här är fantastisk. Vi har t.ex  blivit hembjudna på kvällen och skolan har ställt upp med bil under helgen så vi har gjort en lite turné runt svenska och finska Tornedalen, säger Heidi Kihlamo.

Våra gäster har även hunnit med att besöka Utbildning Nords övriga utbildningsavdelningar som t.ex. byggutbildningarna och skomakarutbildningen och då kanske fått tala lite engelska eftersom Utbildning Nords studerande ju kommer från Sverige, Finland och Norge. Gruppen har också deltagit i skolans friluftsdag som sammanföll med första praktikveckan och gruppen berättar att man hade en trevlig dag med grillning och promenad runt Särkijärvi eko-park.Titta på senaste nytt

Tillbaka i Övertorneå för att sälja in plåtslagaryrket

22. februari. 2023
Foto ovan: Louise Bjurström E. Wixner & Son Plåtslageri AB i Öjebyn är ett exempel på företag som tack vare en rekryteringsutbildning, i...

Rekordintresse för Rekryteringsmässa i Övertorneå

5. februari. 2023
- Att det är stor efterfrågan på arbetskraft på Nordkalotten bekräftas av det stora intresset för kommande veckans mässa som vi anordnar i...

ArcticSkills – Samlar yrkeselever till utbyte

30. januari. 2023
Utbildning Nord och Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå tar under vecka 6 emot yrkeselever från Norge och Finland till ett praktiskt utbyte inom...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Tillbaka i Övertorneå för att sälja in plåtslagaryrket
Foto ovan: Louise Bjurström E. Wixner & Son Plåtslageri AB i Öjebyn är ett exempel på företag som tack vare en rekryteringsutbildning, i...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago