Muévete UF består av Emilia Hannu, Elin Tegelid och Arezo Rezai som alla studerar naturvetenskap på Gränsälvsgymnasiet. Företaget inriktar sig på att anordna olika kurser och aktiviteter i Övertorneå kommun. I denna intervju träffade vi Emil Erkki från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Utbildning Nord. På detta program får man lära sig bl.a om vad maten innehåller och hur man lagar den. Vi ville veta mer om hur hans skoldagar ser ut både på Utbildning Nord och Gränsälvsgymnasiet.
Jag heter Emil Erkki och är 17, snart 18 år. Jag läser Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Utbildning Nord.
Jag är på Nord onsdagar och torsdagar. Det praktiska är roligast och då gillar jag att baka. Egentligen är jag mer inriktad på matlagning, men det är roligt att variera sig ibland. De andra dagarna är jag på gymnasiet och läser de ämnen som är obligatoriska, till exempel Svenska 1 och Engelska 5.
Tjaa, under de dagar som jag är på Nord så läser vi en blandning av praktiska saker och teori. När vi har praktik får vi oftast ett recept som vi ska följa, mat eller efterrätt. Rätten ska vara klar vid elva, så att vi har tid att diska. Under teorin läser vi antingen i böcker, gör instuderingsfrågor, eller lyssnar på föreläsningar.
Eftersom man blir kock direkt när man gått klart utbildningen så är det nog det jag vill. Jag tror att jag vill flytta någonstans neråt och arbeta som kock, men jag vet inte om det blir direkt efter gymnasiet eller om jag ska ta ledigt ett år först.
Jag brukar oftast spela dator eller snacka med min bror, men om det är fint väder på vintern så åker jag skoter och på sommaren fiskar jag.
Jag tror att det skulle vara populärt med skidor eller något sådant. Kanske inriktat på barn.