”Får arbeta i egen takt utan att jaga klockan”
I höstas hängde Marko Arola från Rovaniemi sitt kockförkläde på kroken för gått och bestämde sig för en ny yrkesbana. Nu efter några månader vid Utbildning Nord i Hedenäset hanterar han redan vant sina murarverktyg.
Efter tio år som kock bestämde sig Marko Arola att det fick vara nog. I och för sig har han inget emot själva yrket, men den stress som yrket är förknippat med blev till slut för mycket.
- Det är så jäktigt att du inte hinner med några kaffe- eller matpauser. På kvällen märkte jag ofta att jag inte hunnit äta något på hela dagen, berättar den 47-årige före detta kocken Arola om de hårda arbetsvillkoren i restaurangbranschen.
Till kockyrkets negativa sidor hör också yrkets säsongskaraktär. På vintern hittar man ofta arbete på fjällanläggningarna i norra Finland, men på sommaren måste man vara beredd på att söka sig längre söderut. Arola har också arbetat på sjukhus och andra storkök.
Tor. 12. 12
Kycklingsoppa