När Niina Pohjonen i högstadiet funderade på yrkesvalet, stod målaryrket högt på listan, men av någon anledning hamnade hon i kockutbildningen. Nu är det dags att genomföra det första alternativet.
- Jag minns inte ens varifrån jag fick idén om att bli kock, men förra våren blev måttet rågat, säger Niina Pohjonen.
Närmare bestämt fick hon nog av den stress och det hårda klimatet som råder inom restaurangbranschen speciellt vid säsongsarbetsplatser som till exempel Ylläs vinteranläggning där hon arbetat under den allra hetaste turisttillströmningen.
- Det är inte klokt hur tungt det har blivit, och dagarna är långa. Ibland kan turisterna också vara besvärliga. Jag hade redan under flera år pratat om att byta bransch, och jag tänkte att nu eller aldrig, refererar den 23-åriga Pohjanen händelseförloppet under förra våren.
Vid första försöket lyckades hon ännu inte komma in på utbildningen på Utbildning Nord. För att komma in måste man vara arbetslös och under den tiden arbetade hon ännu. I början av sommaren försökte Pohjonen på nytt, och nu blev hon kallad till intervjun. I slutet av augusti var det dags att börja byggnadsmålarutbildningen i Hedenäset som ligger två mil söder om Övertorneå centrum.
- Det här är helt nytt för mig. Jag får lära mig allt från början. Jag har aldrig gjort något sådant här.
Tor. 12. 12
Kycklingsoppa