Hoppa till innehållet
Från IT-konsult till målare! Olle Öqvist lever efter devisen: Det enda som är statiskt i livet, är förändring!.
1. mars. 2017

Från IT-konsult till målare! Olle Öqvist lever efter devisen: "Det enda som är statiskt i livet, är förändring!".

”Skomakare bliv vid din läst” lyder ett ordspråk som alls inte stämmer in på Olle Öqvist från Boden. Efter att ha arbetat 23 år som IT-konsult inom Telecom, bestämde han sig för att göra en stor förändring i sitt liv. Nu efter 66 veckor är han klar som byggnadsmålare, med dekorationsmålning som inriktning, från utbildningen i Hedenäset och drömmen att kunna jobba med, som han säger, ”lurendrejerimålning” hägrar.

Någon skulle kanske påstå att den stora förändringen var orsakat av en 50 - årskris. Kris eller inte, för Olle Öqvist fanns en längtan att kunna göra något som kunde kännas mer konkret än ettor och nollor, något mer bestående som han kan känna sig nöjd med, och som även kan appellera på andra.

- IT branschen är väldigt abstrakt. Du sitter vid din skärm och kan ha gjort ett jättejobb som tagit dig  månader men som i slutändan blir ett resultat på kanske bara två excelark, som i och för sig är viktig för verksamheten men kanske inte något som du kan visa upp för dina barn eller barnbarn som dina händers verk.

Vågar nytt för att inte stagnera

Förr sa man att du ska bliva vid din läst och bytte man jobb ofta sågs man som en hoppjerka. Idag är synen det motsatta, att du vågar dig på nytt ses som en stor tillgång och du själv utvecklas dessutom snabbare.

- När jag skrev på min facebook status vad jag skulle göra, så sa många - Åh så roligt och att du bara vågar. Det är lätt att stanna kvar i det man är. Du vet liksom vad du har men inte vad du får. Men för mig kändes det viktigt att våga pröva något annat. Jag ser det som utveckling att inte stagnera. Dessutom har jag bestämt mig för att göra det som ger mig glädje.

Det var egentligen möbel- och inredningssnickeriutbildningen som Olle sökte sig till i Hedenäset, men då det inte fanns andra sökande gick det inte och det fick bli andrahandsvalet, att utbilda sig till målare och som visat sig bli så rätt.

- Klockan ringer 05.30 och jag känner varje morgon, JA, YES vad kul!

Sverige är ett fantastiskt land menar Olle Öqvist. Vill du så finns möjligheter. Ibland kan det innebära att man måste ge avkall på något för att vinna något nytt.

- Mina barn är vuxna och jag bor billigt i mitt hus i Boden och jag har de grejer jag behöver. Om det krisar sig totalt så får jag väl sälja min njure – hornhinnor har också en bra marknad, säger Olle med sin typiska skojfriska humor. 

Fördjupat sig i dekorationsmålning

Att jobba som målare är att vara lite av en konstnär. Det gäller att kunna föreställa sig slutresultatet innan du skapat det. Byggnadsmåleriutbildningen är omfattande och innehåller allt från inomhus till utomhusmålning, tapetsering och t.ex. dekorations- och dekormålning som Olle Öqvist dessutom fördjupat sig inom, eller som han själv säger, lurendrejerimålning eller faux painting som intervjuaren också får lära sig att det heter på engelska.

Bildtext: Olle Öqvist är mycket nöjd med att ha haft så bra möjlighet att laborera med olika tekniker. Att göra ett bra grundarbete är a och o i all målning Här ett exempel på en ask före och efter. Målningen är en Malakit imitation med 23 carats guldförgyllning.

Malakitimitation med guldförgyllning Målarutbildningen i Hedenäset 

Just dekorationsmålning är det inte så många som fördjupar sig i. Dekorationsmåleri kan handla om att smycka en trappuppgång, dekorera en gammal dörr, göra bårder, men också om t.ex. marmorering och ådring. Och kanske kräver det en speciell talang och extra stor hantverksskicklighet. Inget direkt svar på just detta får vi men han säger:

- Det här är min nisch och det jag vill jobba med.

Eget företag för att kunna jobba med det han vill

Vad som ska hända härnäst är än så länge ett oskrivet blad. Olle säger sig inte vilja sikta mot ett gesällbrev och jobb på stora byggen är inte heller det som han tänkt med sin utbildning. Istället är det jobb inom kulturvärlden som hägrar, att få jobba med sin nisch, dekor- och dekorationsmålning. Tyvärr är det inte enkelt att kunna få ett heltidsjobb idag inom just den genren. Man har inte fast anställda utan arbetar mer i projektform. 

- Jag har en del kontakter och jag har fått rådet att starta egen firma och det tycker jag låter som en schysst idé. Då kan jag välja vilka jobb jag ska göra. Jag kan varva och ibland göra jobb hemma hos någon eller erbjuda mina tjänster till andra firmor vid arbetstoppar och när de behöver min specialkompetens, men samtidigt ha möjligheten att göra det jag helst vill göra.

- Min filosofi är ju att bara göra något kul av resten av mitt liv, påminner mig Olle leende.

Olle Öqvist har börjat på en målarnas Hall of fame i Hedenäset.

Bildtext: Olle Öqvist har varit en sann glädjespridare på utbildningen. Kanske vill han heller inte bli bortglömd då han på sitt småbusiga vis sett till att göra en konstnärlig installation av sina målarbyxor, en uppstart av ett målarnas Hall of Fame.

På utbildningen finns nästan obegränsade möjligheter
Kan du rekommendera utbildningen till andra, frågar jag. Efter en stunds funderande kommer svaret:

- Beror på vad du går in med för mål. Här måste du ha ett eget driv, vara lite på och ta eget ansvar för att nå dit du vill. Du ska våga bolla med läraren och läraren behöver också kunna motivera varför det är si eller så. Ibland har jag saknat klassrumsundervisningen samtidigt som jag förstår att många just väljer utbildningen av den anledningen att man inte vill ha traditionell katederundervisning.

För Olle Öqvist har upplägget med stort eget ansvar inte vållat några problem. Med tidigare akademiska studier, mycket i ryggsäcken och ett tydligt mål med sin utbildning, har det fungerat bra.

- Här finns nästan obegränsade möjligheter att testa och laborera. Här är det tillåtet att göra fel och här får man testa sina egna idéer. Jag kommer ju inte att kunna göra det sen i samma utsträckning som här i Hedenäset hos Utbildning Nord och det kommer jag att sakna. Jag måste genast fråga om jag kan få komma hit igen på en fördjupningskurs, skrattar Olle Öqvist avslutningsvis.

Text: Birgitta Jysky. Foton: Birgitta Jysky, Olle Öqvist.

 

 

 Titta på senaste nytt

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago