Hoppa till innehållet
25. februari. 2016

Lovprisar sin tid på fordonsutbildningen

Under ca tre veckor har Frank Crowley och Christopher Thomson från St John College i Cork på Irland praktiserat på fordonsutbildningen hos oss. Idag gör de sin sista dag och de är fullständigt hänförda över sin tid i Övertorneå, såväl yrkesmässigt och upplevelsemässigt.

– Vi har lärt oss mer här under tre veckor än under hela utbildningstiden på St Johns College. Hemma är undervisningen mest teoretisk. Här har vi kunnat jobba praktiskt i en utbildningsmiljö som är som en topputrustad fordonsverkstad. Det här sättet att lära sig yrket är fantastiskt. Vi förstår teorin lättare när vi samtidigt jobbar med det praktiskt, säger Frank och Christopher samstämmigt. Vi kunde aldrig drömma om att det skulle bli så här bra.

Topputrustad fordonsverkstad

Superlativen verkar aldrig ta slut när jag ber killarna att förklara vad som har varit så bra med praktiktiden.

– Allt. Här finns maskiner, utrustning, övningsobjekt och fantastiska lärare. Vi har till och med fått jobba med kundbilar och t.ex. bytt bromsar i en Audi A4, hunnit med att byta två motorer, bytt koppling och växellåda. Vi har till och med fått förtroende att meka i en av lärarnas bil, en Passat, förklarar de två överlyckliga irländska killarna.

Frank Crowley och Christopher Thomson gjorde praktik på Utbildning Nord

 

 

 

 

Bildtext: Idag överlämnade lärarna varsina certifikat till Frank Crowley och Christopher Thomson. Och strålande betyg i personbilsteknik fick grabbarna med sig hem.

Peter Stenberg och Jouni Barsk, som är två av fordonsutbildningens lärare, är också mer än nöjda med sina två irländska utbyteselever.

– De är båda fantastisk duktiga, så det har varit ett sant nöje att ha Frank och Christopher här.

Tackar för fint mottagande

Tiden i Övertorneå kommer de att minnas på många sätt, säger Frank och Christopher. De säger att de blivit så väl omhändertagna av alla här på skolan.

– Våra lärare Peter, Jouni och Hans har tagit så väl hand om oss även under fritiden. Vi har t.ex. fått prova på snöskoterkörning, åkt snowboard, besökt ett rengärde och badat bastu, till och med rökbastu som var en fantastisk och annorlunda upplevelse.

– Glöm inte att hälsa till Anitta Koivuranta (skolans internationella koordinator) som varit underbar värd och som visat oss runt i Tornedalen under veckosluten, och Frank nämner bland annat att de sett Snöslottet i Kemi.

– Den här tiden har varit fantastisk lärorik för oss och vi är så glada och tacksamma för att vi fick möjligheten att komma hit till Utbildning Nord, vill Frank Crowley och Christopher Thomson säga avslutningsvis.

 Text&Bild: Birgitta Jysky

 


Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago