Hoppa till innehållet
19. september. 2014

Döva Tahir fick tillbaka livet i Sverige

Berättelsen om Tahir Mohammed som kom som flykting till Sverige som 25 åring, visar på vad du kan åstadkomma med hård vilja och mycket arbete, men också betydelsen av att det finns hjälpande människor efter vägen som kan ge vägledning, uppmuntran och stöd. Nu har utbildning på Västanviks folkhögskola och en yrkesutbildning på Utbildning Nord i Övertorneå i svenska Tornedalen öppnat upp dörrarna för en ljus framtid för Tahir  Mohammed.

Hjälpande människor fick det att vända

Det såg länge mörkt ut för den då 18-åriga Tahir Mohammed från Eritrea. Som 18-åring kastades han i fängelse pga. vapenvägran. Under den långvariga fängelsetiden drabbades Tahir av blindtarmsinflammation. Bristfällig vård i fängelset gav komplikationer och ledde till att Tahir blev döv. Efter frisläppandet flydde Tahir till Sudan och år 2010 kom Tahir, nu 25 år gammal, som flykting till Sverige och asylmottagningen för döva i Västanvik.

Idag är Tahir Mohammed 29 år gammal och bor i idylliska Leksand i Dalarna. När Tahir kom till Sverige hade han endast 4-årig skolgång i bagaget.

– När jag kom till Sverige var jag rädd och ville inte se framåt – jag ville bara hem. En person på asylmottagningen lyckades övertala mig att börja på asyllinjen på Västanviks folkhögskola. Där och då började vändningen, berättar Tahir Mohammed.

Först i Sverige att klara svenska D som döv

Första målet var att lära sig så pass mycket svenskt teckenspråk så att Migrationsverket kunde göra sin asylprövning. Efter åtta månader i Sverige fick Tahir uppehållstillstånd. Då kunde Tahir ta nästa steg.

– Efter att ha studerat svenskt teckenspråk och svenska i tre månader fick jag sommarjobb. Jag jobbade i fem månader innan jag återgick till skolan i oktober 2011. Jag varvade skola med jobb på Leksands Sommarland och efter ett år och fyra månader hade jag läst Svenska D. Jag var först i Sverige att klara Svenska D som asylsökande döv, berättar Tahir stolt.

Arbetsförmedlare hjälpte mig

Med de grundläggande svenska kunskaperna blev det sedan möjligt att studera vidare. Bland annat allmän linje på Västanviks folkhögskola och grundläggande data på Lernia Utbildning.

– Mitt önskemål var att få studera ekonomi och det berättade jag för min handläggare på Arbetsförmedlingen. Han hittade utbildningen i Övertorneå på Utbildning Nord och berättade att jag kunde göra ett studiebesök dit. Jag tvekade inte en sekund trots att det innebar en lång resa. Jag ville ju nå mitt mål.

- Det var fantastiskt att studera på Utbildning Nord. Vi hade en fin stämning och en bra studiemiljö. Lärarna var underbara och fanns alltid till hands när jag behövde hjälp.

Finns inga hinder förutom jag själv

Livet har börjat få en struktur. Tidigare jobbade Tahir på Sommarland som trädgårdsarbetare. Nu har Tahir blivit arbetsledare där.  Och nyligen fick Tahir Mohammed sin första egna lägenhet i Leksand. Tahir säger att han är oändligt tacksam.

– I Eritrea hade jag inte varit någonting. Men Sverige öppnade sina dörrar för mig. Det är
ett fantastiskt land, det finns inga hinder förutom det du själv målar upp. Jag har blivit positivt bemött på alla plan.Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago