Hoppa till innehållet
4. april. 2014

Inspirerande Norgetur

Nyligen gjorde nio programmeringsstuderande från Norge, Sverige och Finland ett studiebesök till Widerøe Internet AS i Mosjøen i Norge.  Det blev ett lyckat besök som inspirerade de studerande för framtiden.

Utvecklat ett program som sparar stora pengar

Företaget som programmeringsstuderande fick chansen att besöka, Widerøe Internet AS arbetar med utveckling, drift och underhåll av applikationer och databastjänster. Företaget har bland annat utvecklat ett program för flygbolag som klarar av att filtrera bort falska identiteter och bankkortsbetalningar. Flygbolagen gör stora förluster varje år med bokningar som görs med falska identiteter och bankkort. Bland annat har SAS köpt den här lösningen.  Förutom utveckling av olika lösningar så jobbar företaget med support.

Alla vill jobba i supporten

Ibland är det svårt att hitta personal som är intresserade av att arbeta med supportdelen för applikationer som man utvecklat, men det gäller inte på Widerøe.

– För dem är det nästan huggsexa vem som ska få chansen att jobba med det. Företaget har nämligen förlagt sin supportverksamhet till Thailand. Personal har möjlighet att jobba en månad i Thailand och även ta med familjen. Där jobbar man dagtid och kan på det sättet betjäna flygbolag som är i en annan tidszon, berättar Reidar Nilsen yrkeslärare på utbildningen och som var med de studerande till Mosjøen.

Annorlunda kontorsmiljö

Bardisk

Studerande fascinerades över den något annorlunda kontorsmiljön. En tidigare nattklubb i  Mosjøens centrum blev ledig och företaget tog över lokalen. Besökarna möts av en stor rund bardisk. Här samlas de 24 anställda för fikapaus och för att utbyta tankar och idéer under dagen.  Företaget har precis rekryterat en programmerare och fortsätter den positiva utvecklingen så behöver man rekrytera ytterligare 4-5  inom den närmsta framtiden.

Fick upp ögonen för certifierade programmerare

Under företagsbesöket framkom det, att de som söker tjänsterna oftast är sökande från universitet eller högskolor. Man hade inte haft någon certifierad som sökt tidigare men företaget blev mycket intresserad av vad det här skulle kunna tillföra i ny kunskap.

– Vi hade chansen att berätta om utbildningen och jag bjöd företaget till oss på besök. Besöket blev väldigt lyckat. Dels blev vi väldigt väl mottagna och företaget var väldigt generösa med att visa sådant man normalt inte visar upp t.ex. programkoder. Den öppna atmosfären gjorde att mina studerande hade väldigt många frågor och hela besöket blev en
inspirationskälla.

Fredrik Andersson Uddevalla

Bildtext:  Fredrik Andersson från Uddevalla i Sverige är jättenöjd med resan till Norge.

– Allt var bra.Företagsbesöket var intressant, både sättet de jobbar med i sin nisch och atmosfären i företaget med en härlig avslappnad arbetsmiljö . För mig var det dessutom allra första resan till Norge och det var speciellt att få uppleva den fina norska naturen längs efter körrutten.

 – Vi hade ju en lång bussresa hemåt också och det blev mycket bra diskussioner som kanske inte kommer upp i lektionssalen av olika anledningar. Önskemål om att ha en kodtimma varje vecka kom upp som en idé och nu har jag infört det.  Varje vecka tar jag fram en programkod som vi diskuterar gemensamt.

–   För flera svenska och finska studerande var det dessutom det första besöket till Norge. Resan tog extra lång tid för det blev många stopp. Landskapet med höga fjäll och fjordar väckte beundran och fascination bland studerande, avslutar en mycket nöjd Reidar Nilsen. Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago