Hoppa till innehållet
Från servitris till elektriker - Man måste ta chansen när den kommer
6 juli 2017

Från servitris till elektriker - Man måste ta chansen när den kommer

Man måste passa på när chansen kommer och det känns rätt i tiden. Detta gäller även yrkeslivet. Så gjorde Juliana Amado från Luleå när hon sa upp sig som servitris och bytte till något helt annat.

-   Jag tänkte att nu vill jag göra något annat. En sådan chans får man bara en gång i livet.

Juliana Amado tyckte att hon var färdig med servitrisyrket.  Tre år fick räcka. Nu var det dags för nya tag. El hade varit ett alternativ redan inför gymnasiet. Men Amado valde ändå barnskötarprogrammet. Det faktum att majoriteten inom el i gymnasiet var killar påverkade säkert också valet. Det är inte lätt att i den åldern ha det mod som krävs för att bryta invanda könsmönster.  Men ännu på Arbetsförmedlingen fick Amado frågan: ”Är du säker på att du vill det här?” när hon meddelade att hon ville utbilda sig till elektriker vid Utbildning Nord i Övertorneå.

-  Men den här branschen passar lika väl för både tjejer och killar, har Amado märkt efter att hon nu studerat sedan januari.

-  Jag tror att alla kan pröva på allt.

Männen i majoritet

Även i Övertorneå är majoriteten på samma utbildningsprogram män. Det är endast en till kvinna till förutom Juliana Amado. Men det är klart att varken det här yrket lika lite som något annat passar för alla.

.  Juliana Amado tycker yrket passar lika bra för tjejer som killar

-  Man måste gilla att pilla.

Med andra ord måste man tycka om att arbeta konsekvent och noggrant, framförallt får man inte tappa tålamodet även om något är besvärligt och tar lite tid. Men även teorin är viktig.  

- Jag tycker att allt är roligt. Det är kul att läsa teori och när man får göra det i praktiken och se att det lyckas. Det är en kombination av teori och praktik som känns bra.

Bättre betalt

Utbildningen till elektriker tar ett år och efter det är det dags att söka sig till arbetsmarknaden där efterfrågan på yrkesmänniskor inom el är bra. Jämfört med servitris- eller barnskötaryrket finns det flera skillnader. En tydlig skillnad är lönen.

-  Det är bättre betalt, men den fysiska arbetsmiljön kan vara tuffare. Du måste jobba ute även i hårt väder.

Juliana Amado kom som barn från Colombia till Sverige och har spanska som modersmål. Tack vare sin tvåspråkighet har hon fått lite fördelar när hon läser elteori.

- Många ord kommer från latin och är bekanta genom spanskan.

Elektriker är grundutbildningen inom el. Sedan kan man fortsätta vidare och bli eltekniker eller elinstallatör. Vägen att utbilda sig vidare är öppen men nu gäller det att ta första steget.

- Kanske, säger Juliana Amado om planer att läsa vidare.

Något i blicken talar om att hon kommer att lyckas vad hon än bestämmer.Flere nyheter

Vellykket utdanningssatsing – 100 prosent i jobb

3 juni 2019
Nylig ble en tolv uker lang utdanning avsluttet som var gjennomført som et samarbeid mellom Pipelife Hafab AB i Haparanda, Utdanning Nord i...

Mathias Andelin skal bli kokk

9 mai 2019
«Yrket passer for dem som liker både teori og praksis.» Det er noen som svært tidlig i livet vet hva de skal bli når de blir store. Mathias...

Arctic Skills til Övertorneå i 2020

12 april 2019
Bilde ovan: Katarina Lindberg, Rektor for Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå og Leif Lahti direktør for Utdanning Nord. Utdanning Nord skal sammen...

Skolen

Utdanning Nord ligger i en av landets mest ekspansive regioner, og det gjenspeiles også på skolen.

Her hersker det en tro på fremtiden og en positiv innstilling.

Les mer

Studer med oss

Som student ved Utdanning Nord kommer du til et vennskapelig og ydmykt miljø der du vil få livslang læring hver eneste dag.

Les mer

Boforholdene

Alle studenter som kommer fra andre steder og land, er garantert bolig gjennom Utdanning Nord.

Les mer om våre boforholdene

Nyheter

Vellykket utdanningssatsing – 100 prosent i jobb
Nylig ble en tolv uker lang utdanning avsluttet som var gjennomført som et samarbeid mellom Pipelife Hafab AB i Haparanda, Utdanning Nord i...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago