Hoppa till innehållet
  • Byggnadssnickare
  • Byggnadssnickare
  • Byggnadssnickare
  • Byggnadssnickare

Byggnadssnickare

Trä är vårt äldsta byggmaterial och trä ingår fortfarande i alla byggprojekt. Material, verktyg, maskiner och arbetsmetoder har utvecklats, men hantverket är kvar. Träarbetaren (snickaren) finns med under hela bygget, från formsättning av grunden till taktäckning och inredning. Träarbetarna är den största yrkeskåren inom byggbranschen.

Vad gör en träarbetare?

Träarbetare är ett modernt yrke från förr och som tidigare gick under benämningen snickare.  Byggteknik, material, verktyg och maskiner har successivt förändrat träarbetarens jobb till ett modernt och omväxlande yrke.

Fortfarande byggs många hus helt i trä. Det finns småhus som byggs i löst virke där väggar, golv och takstolar tillverkas på plats. Det byggs också trähus av förtillverkade element, som monteras av träarbetare.

Träarbetaren är med, både tidigt och sent, i byggprocessen. Formar för att gjuta grunden på huset görs i trä och när huset nästan är klart monterar träarbetaren snickerier och skåpinredning.

Träarbetare är ett hantverksjobb som kräver stor yrkesskicklighet. Det märks kanske främst vid ombyggnader där det sällan finns några räta vinklar och kanske inte heller några ritningar. Vid ombyggnader krävs också kunskap om gamla hantverksmetoder och äldre byggteknik.

En träarbetare kan ha väldigt olika arbetsuppgifter och många specialiserar sig därför på exempelvis formsättning eller inredning.

Källa: byn.se

Examen

Kontakt

Tore Brännström

+46 72 227 89 65

Bygg@utbnord.se

Utbildningsort

Hedenäset

Utbildningslängd

Individuell utbildningstid, i snitt 52 veckor beroende av tidigare förkunskaper och individuella va

Övrigt

Vi är godkända validerare av BYN.

Yrkesutgångar

Byggnadssnickare, träarbetare

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Vi hälsar ortsbor välkomna till våra aktivitetsområden!
För att utveckla fritidsutbudet för våra studerande, och bjuda in för spontan träning och rörelse, har vi investerat i aktivitetsområden med utegym...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago