Hoppa till innehållet
Daniel Andersen

Utrustningen i köket är väldigt bra och vi får arbeta med fina råvaror.

Daniel Andersen, Tana
Nordisk kock

Resedrömmar ledde till kockyrket

 

Namn: Daniel Andersen
Född (årtal): 1987
Kommer från: Tana i Nordnorge
Studerat: Kock, klar december 2014

Daniel Andersen säger sig ha haft en kunglig tid i Övertorneå och Utbildning Nord. Nu återvänder Daniel till Norge för att söka lärlingsjobb, helst i Sydnorge, för att om ca två år ta det slutgiltiga beviset, fagbrevet, för sin yrkeskompetens som kock. I framtidsdrömmarna finns en önskan om att arbeta i olika typer av kök gärna utomlands.

 

Daniel berättar att han och en kompis egentligen drömde om att bli bartender och utbilda sig
utomlands.  Resan blev inte av då kompisen inte hade råd att dra iväg. Utomlands bar det iväg ändå, men av en annan anledning.
– Jag deltog på en fest i Vadsø och fick stryk och blev rädd. En kompis som höll på med kampsport uppmuntrade mig att söka en kurs i Thailand och börja träna kickboxning.

Daniel åkte till Thailand i två månader och tränade kickboxning.
– Kickboxning och meditation lärde mig väldigt mycket om mig själv, om livet, de val du gör i livet och vad det kan få för konsekvenser.

Daniel återvände hem i sex månader och åkte sedan tillbaka och den här gången stannade han ett år i Thailand, i Phuket och Trang. Det var också i Thailand Daniel fick upp ögonen för olika matkulturer och råvaror.
– Jag tyckte om maten i Thailand och tyckte att den var roligare än den norska. Väl hemma började jag tänka att en utbildning nog skulle vara bra. Jag surfade runt lite och av min bror fick jag tips om Utbildning Nord. Han hade läst data-nätverksteknik här omkring 2003. Jag hittade kockutbildningen på skolans webb och läste tio bra anledningar att välja kockyrket och såg alt 3. "Kockyrket passar dig som tycker om att resa..." Det fick mig att söka utbildningen trots att jag aldrig lagat mat tidigare och jag ångrar verkligen inte valet, det har varit toppen för mig och något som jag verkligen kan rekommendera andra, säger Daniel med eftertryck.

MYCKET PRAKTIK ÄVEN UTOMLANDS

Jag frågar naturligtvis vad Daniel tyckt om utbildningen och han har mycket att säga.
– Utbildningen är väldigt bra och upplägget på utbildningen är också väldigt bra. Alla får en egen utbildningsplan att följa. Utrustningen i köket är också väldigt bra och vi får arbeta med fina råvaror.

Daniel lyfter också fram det positiva att få arbeta med beställningar. A la carté kockstuderande och servitörstuderande får möjlighet att träna då skolan under vissa perioder öppnar en liten a la carte servering på dagtid.
– Sedan får vi vara ute på praktik hos företag. Själv har jag t.ex. deltagit på Jokkmokks marknad och lagat mat på hotellet där två år i rad. Jag fick också chansen att praktisera i Italien, i Ancona under fyra veckor inom ramen för ett EU projekt "WIMTE" som skolan har och även haft praktik i Finland, i Åbo. Det har varit väldigt lärorikt och plus att det är bra att ha med i sitt CV. Praktiken ute i verkligheten ger mycket kunskap och vana och det är väldigt bra att vi får möjlighet till mycket praktik, säger Daniel.
– För att lyckas här måste du vara motiverad. Lärarna hinner inte alltid hjälpa just när du behöver det. Det är ganska många studerande i förhållande till antalet lärare.

VÄNNER FÖR LIVET

Daniel som har sina rötter i Tana i Nordnorge, en kommun med ca 3000 invånare, har känt sig som hemma i Övertorneå.
– Det är lite i skogen här också på ett positivt sätt och hemma har vi Tana älv – här har vi Torneälv, skrattar Daniel.

Under utbildningstiden träffade han också kärleken en, finsk tjej som studerade till servitör.  Visserligen höll inte relationen men Daniel säger
– Jag har på alla sätt haft en kunglig tid här, lärt känna många nya vänner och jag och min fd. flickvän är fina vänner idag.

FAGBREV FÖRST, RESA SEN

Från allra första början hade Daniel planerat att söka jobba direkt i något varmare land. Drömmen är att kunna arbeta i olika typer av kök och med olika råvaror. Under utbildningstiden har planen ändrats.
– Jag har kommit till insikt att jag måste ha erfarenhet och även ta fagbrevet. Det är viktigt att ha det formella yrkesbeviset att falla tillbaka på. Det innebär att jag nu ska arbeta som lärling i två år och sedan kan jag gå upp till fagprøve. Nu när jag åker hem till Tana ska jag också genomföra VG 3 examen. Det är ett examenstillfälle som anordnas två gånger per år.

Lärlingsplats är inte klar ännu. Daniel berättar att restaurangerna söker lärlingar men i Norge är man van att ta emot lärlingar till hösten.
– Jag har varit i kontakt med flera restauranger i Trondheim där jag skulle vilja jobba. Nu ska jag planera en resa ner och göra personliga besök. Jag tror nog det kommer att lösa sig, säger Daniel Andersen.

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago