Hoppa till innehållet
30. oktober. 2013

Första norska tverrfaglig examen på automation

Foto  ovan. Alexander Tørdal från Andenes i Norge arbetar med sitt examensprov.

Idag onsdag den 30 oktober genomför två norska studerande, Alexander Tørdal från Andenes och Raymond Olsen från Vardø, en norsk tverrfaglig examen på VG 2 nivå. De är de första norska studerande på automationstekniker utbildningen (Länk till utbildningssidan här ) som genomför denna tverrfaglige examen.

Alla våra studerande på Utbildning Nord får utbildning i enlighet med respektive lands utbildningssystem.  För automationsutbildningen påbörjade vi ifjol arbetet med att de studerande även ska kunna göra norska tverrfaglige examensprovet hos oss.

Inom automation ska studerande som senare hemma i Norge vill gå upp till slutprovet det sk fagprøvet, genomföra två tverrfaglige prov. Den första på VG 2 nivå är ett är ett 5 timmar långt teoretiskt prov (På norska utbildningsdirektoratets webbsida  kan du läsa  utbildnings-beskrivningen på VG 2 nivå – Länk här)  och senare ett prov på VG 3 nivå som är ett kombinerat teoretiskt och praktiskt prov. Efter det ska den studerande inom automation
genomföra lärlingstid på ett år, varefter man kan ta fagprøve som slutgiltig bevis på sin (fag-) yrkeskompetens.

Externa bedömare

Det prov som de studerande fått idag handlar om att planera ett motorbyte i en gruva i  Sydvaranger.  En större motor ska installeras och med det följer också att tillhörande nivåregleringsprocesser ska optimeras på nytt. Den studerande ska beskriva hur arbetet ska genomföras och dokumenteras. Provet har föregåtts av en 48 timmar lång specifik förberedelse med ett tema som har med det kommande provet på VG 2 nivå att göra och som också är reglerat hur det ska gå till. Den studerande har fått uppgift på vilka kompetensmål som finns för ämnesområdet och hur måluppfyllelsen värderas.

För bedömning av provet deltar alltid två bedömare, en yrkeslärare som inte har undervisat den studerande samt en extern bedömare från branschen. Inom automation samarbetar vi sedan lång tid med företaget R-Automatic från Övertorneå. Vad tycker då Stefan Sannemalm om att medverka som extern bedömare?

– Det är intressant och nytt för mig. Att vara bedömare ger även en bra inblick i vad utbildningen innehåller och vad studerande ska kunna, säger Stefan Sannemalm från R-Automatic.                                                                                                                                                                                                                                

 
Foto ovan: Stefan Sannemalm från R-Automatic och Tapani Alajärvi lärare på Utbildning Nord är bedömare på automationsutbildningens första tverrfaglige examen.

Breivika vidaregående skola i Tromsø, utfärdar examensbevis (i Norge kompetensbevis), för våra  norska studerande, en mångårig samarbetspartner för Utbildning Nord.

 


Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago