Hoppa till innehållet
9. oktober. 2014

Sångare utökar sin repertoar på Utbildning Nord

Sami Keskitalo, en välkänd sångare och musiker i Finland, studerar just nu till kylmontör på Utbildning Nord.  Yrkesverksamma kylmontörer är eftertraktade.  Branschorganisationen i Sverige menar också att det utbildas för få med tanke på kommande pensionsavgångar. Utbildning Nord som anordnar yrkesutbildning för vuxna har inte problem att fylla de 22 årsplatserna på utbildningen.

Sami har flera strängar på sin lyra

Sami har sedan tidigare gedigen grund med snickar-, plåtsvetsar-, och  fastighetsskötsel-kunskaper men eftersom han vill fortsätta att kunna bo kvar i Enontekiö, i norra Finland, med sin familj, är han tillbaka på skolbänken för att ta grundexamen inom husteknik med inriktning till kylmontör.

– Jag planerar att starta en egen firma. De som är verksamma idag på orten kommer snart att gå i pension. För att kunna få ihop till levebrödet på hemorten behöver man ha kunna lite av varje, resonerar Sami.

Musik har alltid varit en viktig del av Samis liv. Dragspel började han redan spela som 11-åring och musik har han studerat i Rovaniemi och Helsingfors. Under 7-8 år turnerade han
på heltid. Genombrottet kom 2002 när han vann "Tangoprins" titeln i Seinäjoki, en mycket välrenommerad sångtävling i mellersta Finland.

– Det medförde att jag blev mer känd för den stora allmänheten och turnerandet tog fart. Med turnélivet är inte lätt. Dansplatserna har blivit färre och artisterna fler. Det blev mycket bilåkande; ena kvällen kunde du ha en spelning i södra Finland och nästa i Rovaniemi. Det fungerar inte med familjelivet och kostade dessutom mycket pengar.

Men musiken finns alltjämnt med.  Sami gör fortfarande en del framträdanden och ifjol kom singeln "Lapin lapsi" (ung. Lapplands barn), där han hyllar den lappländska naturen och livet på de fria vidderna. I hans biografi finns sedan tidigare två inspelade skivor och ett antal singlar.

Lappländska naturen drog

För den Rovaniemi födda Sami har Helsingfors aldrig utövat någon egentlig lockelse. Trots att han bott i t. ex Vanda i ett par omgångar, är det alltid tillbaka till Lappland han återvänt.

– Naturen och människorna i norr är fantastiska. Enontekiö är dessutom en underbar plats för barn att växa upp på. Det är här i norr jag vill leva, avslutar Sami Keskitalo.

Relaterat >>



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago