Hoppa till innehållet
10. juni. 2014

Utbildad arbetskraft efterfrågas i Nordnorge

Arbetsmarknaden inom i stort sett alla samhällsektorer är mycket god i Nordnorge. För en tid sedan besökte EURES rådgivare Carolien Vandermissen från NAV Finnmark oss. Hon informerade personal och intresserade studerande från Norge, Sverige och Finland om jobbmöjligheterna i Nordnorge. Utbildning och att behärska ett skandinavist språk, är grundförutsättning för jobb i Norge.

Utbildning krävs

Nordnorge liksom hela Nordkalottområdet är ett gigantiskt tillväxtområde. Faktiskt är det här i norr som det investeras mest i hela Europa och det är en utveckling som kommer att pågå under en lång period. Det förutsätter givetvis att efterfrågan på världsmarknaden för våra råvaror fortsätter och att det finns tillräckligt med kapital för att klara uppbygganden av infrastruktur etc.

Trots att arbetsmarknaden är riktigt god krävs det dock en del för att få arbete i Norge, berättade Carolien Vandermissen.
– För det första ska man ha utbildning. Idag går det inte att få jobb utan utbildning och du ska helst kunna norska eller ett skandinaviskt språk och inom vissa yrken  engelska.

Mekaniker och elektriker efterfrågade

Carolien Vandermissen

Många av de yrken som vi utbildar till här på Utbildning Nord, är mycket eftersökta. Vandermissen berättade att t.ex. Sydvaranger gruvan i Kirkenes i maj hade ute ca 50 tjänster, bland annat elektriker och mekaniker.

Personal från Sverige och Finland söker sig till Nordnorge i allt ökande utsträckning. Finländare jobbar t.ex. inom turismnäringen och t.ex. programmerare från Uleåborgsområdet har hittat jobb i Nordnorge.

– Just att IT företagen kunnat rekrytera bland annat fd. Nokia anställda har gjort att just programmerare inte längre är ett bristyrke i Nordnorge , förklarar Vandermissen.

Arbetsgivare i Nordnorge  vill i ökad utsträckning att man bosätter sig på orten. Statoil har här gått i bräschen, enda problemet är bostadsbristen. Det är en fråga som tar lite tid att lösa.

EURES - en tillgång för rekryteraren och jobbsökaren

EURES står för European Employment Service. I Norge finns det minst en EURES rådgivare i varje fylke, totalt 31 rådgivare.  I Sverige finns ca 60-70 stycken och Finland har ca 50-60 stycken. Rådgivare finns i runt om i Europa och tillsammans i nätverket har man stor kunskap som såväl jobbsökaren som rekryteraren kan nyttja.  Jobbsökaren får information om arbetsmarknaden, hjälp i jobbsökandet och t.ex. råd hur CV:et ska se ut, information om vilka  arbetsrättsliga regler som gäller i landet samt även hur  det är att leva och bo i landet.

Arbetsgivaren kan få hjälp med rekryteringsservice, t.ex. att utforma annonsen så att den fungerar i det aktuella landet.

Här kan du ta del av Carolien Vandermissens presentation, och bland annat läsa lite mer om arbetsmarknaden inom olika  branscher, få tips om  CV samt bra länkar till lediga jobb. (PDF Engelska).

Många studerande totalt ca 80-90 studerande lyssnade på EURES informationen.  Därför återkommer EURES informationen till hösten. Då är tanken att även rådgivare från Finland och Sverige ska medverka.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago