Hoppa till innehållet
30. oktober. 2013

Första norska tverrfaglig examen på automation

Foto  ovan. Alexander Tørdal från Andenes i Norge arbetar med sitt examensprov.

Idag onsdag den 30 oktober genomför två norska studerande, Alexander Tørdal från Andenes och Raymond Olsen från Vardø, en norsk tverrfaglig examen på VG 2 nivå. De är de första norska studerande på automationstekniker utbildningen (Länk till utbildningssidan här ) som genomför denna tverrfaglige examen.

Alla våra studerande på Utbildning Nord får utbildning i enlighet med respektive lands utbildningssystem.  För automationsutbildningen påbörjade vi ifjol arbetet med att de studerande även ska kunna göra norska tverrfaglige examensprovet hos oss.

Inom automation ska studerande som senare hemma i Norge vill gå upp till slutprovet det sk fagprøvet, genomföra två tverrfaglige prov. Den första på VG 2 nivå är ett är ett 5 timmar långt teoretiskt prov (På norska utbildningsdirektoratets webbsida  kan du läsa  utbildnings-beskrivningen på VG 2 nivå – Länk här)  och senare ett prov på VG 3 nivå som är ett kombinerat teoretiskt och praktiskt prov. Efter det ska den studerande inom automation
genomföra lärlingstid på ett år, varefter man kan ta fagprøve som slutgiltig bevis på sin (fag-) yrkeskompetens.

Externa bedömare

Det prov som de studerande fått idag handlar om att planera ett motorbyte i en gruva i  Sydvaranger.  En större motor ska installeras och med det följer också att tillhörande nivåregleringsprocesser ska optimeras på nytt. Den studerande ska beskriva hur arbetet ska genomföras och dokumenteras. Provet har föregåtts av en 48 timmar lång specifik förberedelse med ett tema som har med det kommande provet på VG 2 nivå att göra och som också är reglerat hur det ska gå till. Den studerande har fått uppgift på vilka kompetensmål som finns för ämnesområdet och hur måluppfyllelsen värderas.

För bedömning av provet deltar alltid två bedömare, en yrkeslärare som inte har undervisat den studerande samt en extern bedömare från branschen. Inom automation samarbetar vi sedan lång tid med företaget R-Automatic från Övertorneå. Vad tycker då Stefan Sannemalm om att medverka som extern bedömare?

– Det är intressant och nytt för mig. Att vara bedömare ger även en bra inblick i vad utbildningen innehåller och vad studerande ska kunna, säger Stefan Sannemalm från R-Automatic.                                                                                                                                                                                                                                

 
Foto ovan: Stefan Sannemalm från R-Automatic och Tapani Alajärvi lärare på Utbildning Nord är bedömare på automationsutbildningens första tverrfaglige examen.

Breivika vidaregående skola i Tromsø, utfärdar examensbevis (i Norge kompetensbevis), för våra  norska studerande, en mångårig samarbetspartner för Utbildning Nord.

 


Kommentar

Innsendte kommentarer vil ikke bli publisert før de er godkjent av en administrator.



Flere nyheter

Utdanning Nord markerer den internasjonale lykkedagen den 20. mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommune har gjennom en tid gjennomført et pilotprosjekt for å forbedre trivselen blant sine innbyggere. En del av dette prosjektet...

Klar med ny direktør for Utdanning Nord

15. januar. 2024
Styret for stiftelsen Utdanning Nordkalotten, også kjent som Utdanning Nord i dagligtale, har utnevnt en ny direktør for perioden fra 1. juli 2024...

NY AVTALE UNDERSKREVET FOR UTBILDNING NORD

17. november. 2023
Denne uken undertegnet landene en avtale om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (daglig omtalt som Utbildning Nord), aktivitet for de kommende fire...

Skolen

Utdanning Nord ligger i en av landets mest ekspansive regioner, og det gjenspeiles også på skolen.

Her hersker det en tro på fremtiden og en positiv innstilling.

Les mer

Studer med oss

Som student ved Utdanning Nord kommer du til et vennskapelig og ydmykt miljø der du vil få livslang læring hver eneste dag.

Les mer

Boforholdene

Alle studenter som kommer fra andre steder og land, er garantert bolig gjennom Utdanning Nord.

Les mer om våre boforholdene

Nyheter

Utdanning Nord markerer den internasjonale lykkedagen den 20. mars
Övertorneå kommune har gjennom en tid gjennomført et pilotprosjekt for å forbedre trivselen blant sine innbyggere. En del av dette prosjektet...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago