Hoppa till innehållet
EU-pengar till studerandeutbyte
9. mai. 2017

EU-pengar till studerandeutbyte

I dagarna kom ett positivt besked från Universitets- och högskolerådet på Utbildning Nords ansökan om pengar till arbetspraktik för studerande i Bergamo i Italien och på Malta samt jobbskuggning  på Malta  för anställda.

Projektet har fått finansiering från Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning med VET Mobility Charter och beviljats 28 192 euro. Det ger Utbildning Nord möjlighet att skicka fyra studerande till Bergamo och fyra till Malta.  Därtill kommer fyra lärare att jobbskugga på Malta. Eftersom Utbildning Nord har haft ett 40-tal kvalitativa och väl fungerande mobilitetsprojekt har skolan blivit ackrediterad vilket innebär en förenklad medverkan i programmet.

- Så roligt att vår ansökan fick finansiering, konstaterar Anitta Kreivi, internationell koordinator på Utbildning Nord. Det finns stort intresse för utlandspraktik bland våra studerande. Det har visat sig att praktikperiod i ett annat EU-land är en värdefull rad i CV:n.

Skomakarelever har möjlighet att söka om en praktikperiod  hos någon av Valletas många skomakare och studerande inom IT på internationella IT-företag på Malta.  I Bergamo, Italien, erbjuds det utlandspraktik för kockelever som vill få en specialutbildning inom konfektyr och konditori samt för studerande på fordon, kyl och ventilation.  Praktikens längd är en månad.

Utveckla sitt kunnande

Lärare på skomakeri och ett par lärare från IT-utbildningar kommer att vara på en veckas jobbskuggning på Malta.  Utbildning Nord har Sveriges enda skomakarutbildning varför det är viktigt att bygga upp nätverk med skolor och skomakarföretag i Europa.  För lärare inom IT är det viktigt att få internationell erfarenhet på moderna IT-företag.

Utbildning Nord har en  internationaliseringsstrategi och där  står det bland annat att en internationell dimension i studerandes yrkesutbildning är viktig eftersom man ska idag kunna arbeta i mångkulturella arbetsmiljöer, kommunicera på engelska och möta kunder från olika länder och kulturer.  I strategin står det också att skolans personal ska delta i olika internationella aktiviteter och förbättra sin internationella kompetens för att kunna möta studerande med olika bakgrunder både i Norden och hela världen,  ha förståelse för olika kulturer och sätt och kunna kommunicera på flera språk.  



Flere nyheter

Utdanning Nord markerer den internasjonale lykkedagen den 20. mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommune har gjennom en tid gjennomført et pilotprosjekt for å forbedre trivselen blant sine innbyggere. En del av dette prosjektet...

Klar med ny direktør for Utdanning Nord

15. januar. 2024
Styret for stiftelsen Utdanning Nordkalotten, også kjent som Utdanning Nord i dagligtale, har utnevnt en ny direktør for perioden fra 1. juli 2024...

NY AVTALE UNDERSKREVET FOR UTBILDNING NORD

17. november. 2023
Denne uken undertegnet landene en avtale om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (daglig omtalt som Utbildning Nord), aktivitet for de kommende fire...

Skolen

Utdanning Nord ligger i en av landets mest ekspansive regioner, og det gjenspeiles også på skolen.

Her hersker det en tro på fremtiden og en positiv innstilling.

Les mer

Studer med oss

Som student ved Utdanning Nord kommer du til et vennskapelig og ydmykt miljø der du vil få livslang læring hver eneste dag.

Les mer

Boforholdene

Alle studenter som kommer fra andre steder og land, er garantert bolig gjennom Utdanning Nord.

Les mer om våre boforholdene

Nyheter

Utdanning Nord markerer den internasjonale lykkedagen den 20. mars
Övertorneå kommune har gjennom en tid gjennomført et pilotprosjekt for å forbedre trivselen blant sine innbyggere. En del av dette prosjektet...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago