Hoppa till innehållet
Djärv nystart i livet - Kati Sieppi och Heidi Kreivi lämnade vård och handel för byggteknik
1. mars. 2017

Djärv nystart i livet - Kati Sieppi och Heidi Kreivi lämnade vård och handel för byggteknik

Bytet av yrkeskarriär för några år sedan blev lyckat. Nu arbetar Heidi Kreivi från Kalix och Kati Sieppi från Torneå som utbildare inom byggteknik på Utbildning Nord.

 Kati Sieppi har hunnit testa olika banor innan hon började i sitt nuvarande yrke.

-   Jag har gått handelsskola och utbildat mig till kock, men båda var fel spår.

Hon arbetade dock länge inom handeln men tills slut kom den dagen då hon sa till sig själv: Nu får det vara nog. I sin ungdom hade Kati sommarjobbat i sin fars byggfirma så det blev inte något helt främmande som hon siktade in på.

-  Jag sade upp mig och bestämde mig att utbilda mig till byggnadsmålare. Jag kände på en gång att jag hamnat rätt.

Heidi Kreivis berättelse är ganska lik.

-  Jag jobbade inom vården där dagarna ofta är långa och kvälls- och nattpass ingår. Det kändes som om jag alltid var på jobbet. Jag ville göra något helt annat.

Både Heidi och Kati kom till Utbildning Nord och Hedenäset där Heidi valde huvudinriktningen golvläggare och Kati byggnadsmålare.

Efter utbildningen fick båda jobb i olika företag, Heidi på den svenska och Kati på den finska sidan. Ungefär för fem år sedan var det dags att återvända till skolan och Hedenäset.

 Heidi Kreivi och Kati Sieppi (röd tröja) har båda bytt yrkesbana, den ena kommer från vården och den andra från handeln. Idag arbetar de som utbildare på Utbildning Nord.  Kati Sieppi och Heidi Kreivi jobbar som utbildare inom bygg

Utbildning Nord behövde utbildare och ställde frågan till skolans före detta duktiga elever.  

Idag är Heidi Kreivis ansvarsområde att utbilda nya golvläggare. Kati Sieppi arbetar idag som examensansvarig för de som kommer från finska sidan och utbildar sig inom byggnadsmåleri och beläggningar. Hon är också kontaktperson för dessa elever.

 Det gäller att ta sin plats

Senast i fikarummet kan man se att bygg- och hantverk som man studerar i Hedenäsets anläggning fortfarande är traditionellt manliga branscher, det visar även personalens sammansättning. De enda kvinnorna runt bordet är utbildningschefen Pilvi Ryökkynen samt Heidi Kreivi och Kati Sieppi.

I slutändan spelar det ingen roll för det är ändå kompetensen som avgör om man blir godkänd och respekterad. Kvinnor behöver dock anstränga sig lite mer än män.

-  I början kan de titta på mig och undra om det verkligen är den där jäntan som ska undervisa oss, men när de ser att jag kan, så kommer respekten automatiskt, säger Heidi Kreivi.

Även Katja Sieppi har märkt samma sak på sina tidigare byggarbetsplatser.

- Man märkte nog att kunderna ville kontrollera arbetet noggrannare och ville veta att man verkligen gjort rätt. Nu börjar ju kvinnorna bli fler speciellt inom måleri och beläggningar vilket gör att även bemötandet förändras.

Några mindre skillnader finns det dock mellan män och kvinnor när det gäller fysisk styrka. Vissa arbetsmoment så som arbete med tunga mattrullar är lättare för män som automatiskt verkar ha de krafter som krävs, men det gäller att samarbeta.

Fortsätter hemma

Att bygga och repa begränsas inte enbart till jobbet. Både Heidi och Kati fortsätter med liknande saker hemma.

-  För några år sedan köpte jag ett gammalt hus och renoveringen av den samt iordningställandet av gården har tagit det mesta av fritiden, säger Heidi.

-  Alltid håller man på att repa och dona med något även hemma. När jag fått färdigt ett projekt börjar jag titta nästa, säger Kati.  

Båda har också familj, Heidi är mamma till två barn och Kati till fyra.  

 Fakta om utbildningsenheten i Hedenäset

Av de cirka 60 elever inom bygg och de totalt 70 inom både bygg och hantverk är det ungefär hälften som kommer från Sverige. Resten av elevplatserna delas mellan de som kommer från Norge och Finland.  Trots flera språk fungerar umgänget bra. De som kommer från Finland härstammar oftast från gränstrakten vilket gör att svenskan inte är ett helt främmande språk. Och finskan och meänkieli pratas ju också på den svenska sidan av gränsälven. Förutom byggtekniska linjer har Utbildning Nord i Hedenäset också Sveriges enda skomakarutbildningen. Inom Norden finns motsvarande utbildning i Kankaanpää i Finland och i Fredrikstad i Norge. 

Text & Bild: Hannele Kenttä


Flere nyheter

Utdanning Nord markerer den internasjonale lykkedagen den 20. mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommune har gjennom en tid gjennomført et pilotprosjekt for å forbedre trivselen blant sine innbyggere. En del av dette prosjektet...

Klar med ny direktør for Utdanning Nord

15. januar. 2024
Styret for stiftelsen Utdanning Nordkalotten, også kjent som Utdanning Nord i dagligtale, har utnevnt en ny direktør for perioden fra 1. juli 2024...

NY AVTALE UNDERSKREVET FOR UTBILDNING NORD

17. november. 2023
Denne uken undertegnet landene en avtale om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (daglig omtalt som Utbildning Nord), aktivitet for de kommende fire...

Skolen

Utdanning Nord ligger i en av landets mest ekspansive regioner, og det gjenspeiles også på skolen.

Her hersker det en tro på fremtiden og en positiv innstilling.

Les mer

Studer med oss

Som student ved Utdanning Nord kommer du til et vennskapelig og ydmykt miljø der du vil få livslang læring hver eneste dag.

Les mer

Boforholdene

Alle studenter som kommer fra andre steder og land, er garantert bolig gjennom Utdanning Nord.

Les mer om våre boforholdene

Nyheter

Utdanning Nord markerer den internasjonale lykkedagen den 20. mars
Övertorneå kommune har gjennom en tid gjennomført et pilotprosjekt for å forbedre trivselen blant sine innbyggere. En del av dette prosjektet...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago