Hoppa till innehållet
Från servitris till elektriker - Man måste ta chansen när den kommer
6 heinkuu 2017

Från servitris till elektriker - Man måste ta chansen när den kommer

Man måste passa på när chansen kommer och det känns rätt i tiden. Detta gäller även yrkeslivet. Så gjorde Juliana Amado från Luleå när hon sa upp sig som servitris och bytte till något helt annat.

-   Jag tänkte att nu vill jag göra något annat. En sådan chans får man bara en gång i livet.

Juliana Amado tyckte att hon var färdig med servitrisyrket.  Tre år fick räcka. Nu var det dags för nya tag. El hade varit ett alternativ redan inför gymnasiet. Men Amado valde ändå barnskötarprogrammet. Det faktum att majoriteten inom el i gymnasiet var killar påverkade säkert också valet. Det är inte lätt att i den åldern ha det mod som krävs för att bryta invanda könsmönster.  Men ännu på Arbetsförmedlingen fick Amado frågan: ”Är du säker på att du vill det här?” när hon meddelade att hon ville utbilda sig till elektriker vid Utbildning Nord i Övertorneå.

-  Men den här branschen passar lika väl för både tjejer och killar, har Amado märkt efter att hon nu studerat sedan januari.

-  Jag tror att alla kan pröva på allt.

Männen i majoritet

Även i Övertorneå är majoriteten på samma utbildningsprogram män. Det är endast en till kvinna till förutom Juliana Amado. Men det är klart att varken det här yrket lika lite som något annat passar för alla.

.  Juliana Amado tycker yrket passar lika bra för tjejer som killar

-  Man måste gilla att pilla.

Med andra ord måste man tycka om att arbeta konsekvent och noggrant, framförallt får man inte tappa tålamodet även om något är besvärligt och tar lite tid. Men även teorin är viktig.  

- Jag tycker att allt är roligt. Det är kul att läsa teori och när man får göra det i praktiken och se att det lyckas. Det är en kombination av teori och praktik som känns bra.

Bättre betalt

Utbildningen till elektriker tar ett år och efter det är det dags att söka sig till arbetsmarknaden där efterfrågan på yrkesmänniskor inom el är bra. Jämfört med servitris- eller barnskötaryrket finns det flera skillnader. En tydlig skillnad är lönen.

-  Det är bättre betalt, men den fysiska arbetsmiljön kan vara tuffare. Du måste jobba ute även i hårt väder.

Juliana Amado kom som barn från Colombia till Sverige och har spanska som modersmål. Tack vare sin tvåspråkighet har hon fått lite fördelar när hon läser elteori.

- Många ord kommer från latin och är bekanta genom spanskan.

Elektriker är grundutbildningen inom el. Sedan kan man fortsätta vidare och bli eltekniker eller elinstallatör. Vägen att utbilda sig vidare är öppen men nu gäller det att ta första steget.

- Kanske, säger Juliana Amado om planer att läsa vidare.

Något i blicken talar om att hon kommer att lyckas vad hon än bestämmer.Lisää uutisia:

Hyvää Joulua!

21 joulukuu 2018
Hyvää Joulua ja Onnelista Uutta Vuotta!

Koulutus Nord vahvistaa oppimiskulttuuriaan

14 syyskuu 2018
Koulutus Nord on kahden vuoden ajan työstänyt pedagogista työkalulaatikkoaan, jonka lähtökohtana on ”opiskelija keskiössä”. Työ on johtanut kirjaan...

Uusi työkalu auttaa yli 50-vuotiaita saamaan töitä

27 keskuu 2018
Koulutus Nord on tehnyt kaksi vuotta yhteistyötä neljässä eri maassa toimivan neljän oppilaitoksen kanssa vaihtaakseen kokemuksia elämänmittaisesta...

Oppilaitos

Koulutus Nord sijaitsee yhdessä Ruotsin nopeimmin kasvavista alueista, mikä heijastuu myös koulun toimintaan.

Me uskomme tulevaisuuteen ja toivomme, että myönteinen asenteemme tarttuu sinuunkin opiskellessasi täällä.

Lue lisää

Opiskelijat

Koulutus Nordin opiskelijana saat opiskella tuttavallisessa ja turvallisessa ympäristössä, jossa saat kokea elinikäistä oppimista joka päivä. 

Lue lisää

Yleistä asumisesta

Koulutus Nord takaa asunnon kaikille muilta paikkakunnilta ja muista maista tuleville opiskelijoille.

Tutustu majoitus

Uutiset

Hyvää Joulua!
Hyvää Joulua ja Onnelista Uutta Vuotta!


Instagram #utbildningnord

Sitemap
Powered by Yago