Hoppa till innehållet
18 2014

Vårdsektorn på charmoffensiv

Runt om i landet anordnas vårdmässor för att få fler att upptäcka vårdyrket. Det gjorde även Arbetsförmedlingen i Luleå som anordnade ett riktat event den 11 mars på Kulturens Hus i Luleå, och där man sammanförde arbetsgivare, utbildningsanordnare med rätt målgrupp av arbetssökande. Det är ett stort behov av alla yrkeskategorier inom vårdsektorn, inte minst pga. av att fyrtiotalisterna nu går i pension.

Behovet av sommarvikarier är stort

Landstinget, kommuner och den privata vårdsektorn fanns på plats för att informera och locka vikarier till vården och marknadsföra vårdyrkena som ett framtidsyrke. Dessutom hade arbetsförmedlingen bjudit in utbildningsanordnare, däribland Utbildning Nord, för att informera om vårdutbildningar. (Länk till utbildningssidan).

Jobb i vården ett framtidsyrke

För många kan vikarietjänst vara det första steget till en fast anställning. I Norrbotten är landstinget länets största arbetsgivare med ca 7 000 anställda. Landstinget fanns naturligtvis på plats i Kulturens Hus.

Annika Nilsson, från HR- avdelningen (Human Resources ~ personalfrågor) vid Norrbottens Läns Landsting, berättade att inom landstinget finns över 100 olika yrken.

– Yrkena finns förutom inom vårdsektorn, även inom t.ex. utbildning, kultur och regional utveckling. Det betyder även att det finns karriärmöjligheter inom landstinget.

För att exemplifiera det enorma rekryteringsbehovet som finns, berättade Nilsson att ca 1/3 av sjuksköterskorna de närmsta åren går i pension.

Utbildning Nords vårdutbildning på mässa
Bildtext: Vårdstuderande erbjöd blodtryckmätning till mässbesökarna. Här testar Mattias Hademalm utrustningen på vårdläraren Minna Grape.

– För att passa i vårdsektorn gäller det att ha ett stort hjärta.  Du ska tycka om att arbeta med människor och gilla lagarbete. Kommunikation och respekt är också andra viktiga honnörsord, sade Nilsson.

Jobbar på att vara attraktiva arbetsgivare

Under miniseminarierna som erbjöds under vårdmässan, blev det tydligt att konkurrensen om arbetskraft är stor och många arbetsgivare försöker medvetet jobba på att just  uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Kalix Kommun deltog också i Luleå. Kalix har igång ett projekt inom socialförvaltningen som heter "Attraktiv arbetsgivare".  Björn Söderbäck, HR-strateg på Kalix kommun, berättade att totalt inom kommunen finns ungefär 200 olika tjänster med olika kvalifikationskrav. Av dessa finns ca 100 inom socialförvaltningens område.  Inom de närmsta åren går t.ex. 70 undersköterskor i pension och som behöver ersättningsrekryteras.

Björn Söderbäck som själv är inflyttare, gav en bra bild av kommunen som en attraktiv bostadsort och berättade bland annat om många satsningar som Kalix kommun gör på nya bostadsområden.

För att locka folk till vård och omsorg jobbar man medvetet för att vara en bra arbetsgivare.

– Vi är först i landet med att alla ska ha möjlighet till heltid. Vi tar bort alla tvingade delade turer och under ett femveckors schema ska du endast behöva jobba två helger, berättade Söderbäck.

Goda råd till den som söker jobb

De flesta arbetsgivare tog vara på möjligheten att under 15 minuter informera om sitt rekryteringsbehov och även ge konkreta tips till åhörarna.

Björn Söderbäck som dagligen arbetar med rekrytering kunde naturligtvis ge värdefull information till åhörarna, om vad han tittar på när han handlägger jobbansökningar.

– Förutom CV ska du ha ett personligt brev. Det ska vara kort, max 1 A4. Där ska du beskriva dig själv och varför du är rätt person för tjänsten. Anpassa brevet till tjänsten. Använd inte ett standardbrev. Det har hänt att jag fått brev där man söker till Intersport. De ansökningarna hamnar givetvis direkt i papperskorgen. Till intervjun ska du komma förberedd men det är viktigt att du är dig själv. Du ska berätta vem du är inte vad du tror
arbetsgivaren vill höra, avslutade Söderbäck sin information.Lisää uutisia:

Koulutus Nord vahvistaa oppimiskulttuuriaan

14 2018
Koulutus Nord on kahden vuoden ajan työstänyt pedagogista työkalulaatikkoaan, jonka lähtökohtana on ”opiskelija keskiössä”. Työ on johtanut kirjaan...

Uusi työkalu auttaa yli 50-vuotiaita saamaan töitä

27 2018
Koulutus Nord on tehnyt kaksi vuotta yhteistyötä neljässä eri maassa toimivan neljän oppilaitoksen kanssa vaihtaakseen kokemuksia elämänmittaisesta...

EU-varoja tulokkaiden parempaan työllistymiseen

15 2018
Ruotsin yliopisto- ja korkeakouluneuvosto (UHR) on myöntänyt Koulutus Nordille 111 152 euroa Erasmus+ VET Mobility Charter- ohjelmasta hankkeelle...

Oppilaitos

Koulutus Nord sijaitsee yhdessä Ruotsin nopeimmin kasvavista alueista, mikä heijastuu myös koulun toimintaan.

Me uskomme tulevaisuuteen ja toivomme, että myönteinen asenteemme tarttuu sinuunkin opiskellessasi täällä.

Lue lisää

Opiskelijat

Koulutus Nordin opiskelijana saat opiskella tuttavallisessa ja turvallisessa ympäristössä, jossa saat kokea elinikäistä oppimista joka päivä. 

Lue lisää

Yleistä asumisesta

Koulutus Nord takaa asunnon kaikille muilta paikkakunnilta ja muista maista tuleville opiskelijoille.

Tutustu majoitus

Uutiset

Koulutus Nord vahvistaa oppimiskulttuuriaan
Koulutus Nord on kahden vuoden ajan työstänyt pedagogista työkalulaatikkoaan, jonka lähtökohtana on ”opiskelija keskiössä”. Työ on johtanut kirjaan...


Instagram #utbildningnord

Sitemap
Powered by Yago