Hoppa till innehållet
18. oktober. 2015

Östra Norrbottens mest spännande jobb blir ledigt

Bild ovan: Ingunn Hagen, styrelseordförande

Utbildning Nords nuvarande norska direktör Sture Trolis förordnande går ut nästa sommar och jakten på hans efterträdare har börjat.

- Utbildning Nord i Övertorneå är en unik yrkesutbildningsanordnare som vilar på ett trenationellt samarbete. Finlands, Norges och Sveriges respektive regering och ansvarigt departement reglerar Utbildning Nords verksamhet. Uppdraget är att utveckla och genomföra yrkesutbildningar för de finska, norska och svenska arbetsmarknadernas behov, förklarar Ingunn Hagen, styrelseordförande för Utbildning Nord och till vardags seniorrådgivare vid uppföjlningssektionen på Arbets- och välfärdsdirektoratet (Arbeids- og velferdsdirektoratet) i Oslo.

Arbetsmarknaden i ständig förändring

Arbetsmarknaden förändras ständigt, och i allt snabbare takt, och dessutom förändras den arbetande befolkningens demografi, utbildning och geografi.

 - Det ställer också stora krav på yrkesutbildningsanordnare som Utbildning Nord, att strategiskt kunna möta upp behoven på dagens och morgondagens arbetsmarknad. Att leda Utbildning Nord är nog det mest spännande chefsjobbet inom vuxenutbildning som finns i Östra Norrbotten, ja, vi vågar nog säga, på hela Nordkalotten. Det säger Tero Hyttinen, Servicedirektör för enheten Tjänster för kompetensutveckling inom Lapplands arbets- och näringsbyrå, i finska Torneå och Staffan Landström bitr. marknadschef på Arbetsförmedlingen, marknadsområde Norra Norrland, båda ledamöter i styrelsen för Utbildning Nord och tillsammans med Ingunn Hagen ansvariga för rekryteringen av Utbildning Nords nästa direktör.

Bild: Staffan Landström, bitr marknadschef Arbetsförmedlingen Norra Norrland.

Staffan Landström

Det finns attraktiva jobb även utanför städerna
- Det finns viktiga och spännande jobb även utanför städerna, ja till och med i små kommuner som Övertorneå, men många kommer nog inte ens på att leta utanför städerna. Vår verksamhet är kanske liten ur flera aspekter men unik i en nordisk kontext och, vad vi känner till, det enda exemplet på konkret nordiskt samarbete inom utbildningsområdet som fungerat i 45 år nu. I lokalsamhället är vi naturligtvis en viktig aktör, t.ex som kommunens näst största arbetsgivare, säger Birgitta Jysky kommunikationschef på Utbildning Nord.

Övertorneå naggande god kommun

Birgitta Jysky, Kommunikationschef Utbildning Nord

 - Övertorneå är en attraktiv kommun. Kommunen har låg kommunalskatt, man bor billigt och bra, och enligt olika mätningar, tillhör kommunens förskolor och skolor till de bästa i Sverige. Dessutom finns här alla möjligheter till ett rikt natur och friluftsliv, och utbudet av allehanda idrottsaktiviteter är riktigt bra och som du kan utöva till låg kostnad. Vi som bor här önskar nog ännu mer utvecklade kommunikationer, men faktum är att flygplatser finns inom ca 1 till 1,5 h restid bereonde på om du väljer någon av de finska flygplatserna eller Luleå flygplats, som är närmsta större flygplats på den svenska sidan. I synnerhet för barnfamiljen är Övertorneå en riktigt naggande god kommun att bo och leva i.



Åldersstrukturen i hela Östra Norrbotten, är också sådan att det finns ett stort rekryteringsbehov, inte minst inom de kommunala verksamheterna som har stora pensionsavgångar nu och de kommande åren. Här finns jobb och en fantastisk miljö att bo i, vad mer kan man önska sig egentligen, avslutar Birgitta Jysky.



more_news

No news at the moment.


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago