Hoppa till innehållet
11. june. 2015

Statoil skänker värdefull mätteknisk utrustning till Utbildning Nord

På tisdag anordnade automationsutbildningen vid Utbildning Nord branschråd. Inför branschrådet blev det också klart att Statoil skänker kemisk analysutrustning som mäter förekomsten av karbonater. Det innebär att processinriktningen av utbildningen kommer att kunna erbjuda en ny kursmodul baserad på utrustningen.

Värdefull utrustning utvecklar utbildning

Mätutrustningen skulle, om den skull köpas in, kosta omkring en miljon SEK. Statoil har tagit bort utrustningen från produktionen och erbjöd den därför till utbildningen. Klaus Henriksen, som är utbildningsansvarig på Statoil i Hammerfest, förklarar gåvan så här:

- Utrustningen var lite defekt och vi har inte själv resurser att laga den. Därför erbjöd vi den till utbildningen här i Övertorneå.

En så dyr utrustning skulle inte vara möjlig att köpa in för Utbildning Nord, även med tanke på att den nya utbildningsmodulen enbart blir en liten del av totala processinriktningen.

- Studerande hos oss utbildas till automationstekniker men blir inte specialister utan ska få grundläggande kunskaper inom ett flertal områden. När man sedan kommer ut i arbetslivet blir man specialiserad på just den verksamhetens utrustning. Vår plan med den nya utrustningen är att hinna laga, installera och läsa oss in på den under sommaren och sedan ta fram en kortare utbildningsmodul. Den nya kursmodulen blir ett fint och värdefullt komplement i utbildningen. Utrustningen är sådan som används i industrin, i sammanhang där man behöver analysera förekomsten av kolatomer i någon form, förklarar lärarna på automationsutbildningen, Ali Saukkoriipi och Tapani Alajärvi.

Hoppas få in norska studerande på praktik till Statoil

Just nu har avdelningen fem norska studerande, bland annat från Alta.
- Vi hoppas att Statoil kommer att kunna ta emot studerande på praktik från oss. Ett problem är boende i Hammerfest, det är stor brist på bostäder helt enkelt. Statoil vill även att de man rekryterar ska bosätta sig i Hammerfest. Fly in-fly out anställda är helt enkelt för dyra. Just nu är det lite lugnt på rekryteringsfronten på Statoil, men konjunkturer går som bekant upp och ner, säger Ali och Tapani.

- Vi står redo. De kontakter vi upparbetat de senaste åren med Statoil i Hammerfest gör att man känner till oss väl. Dessutom engagerar sig Statoil i vår utbildning. Vi är ju naturligtvis oerhört tacksamma och glada för den utrustning vi fått nu och att Klaus tog sig tid att delta vid vårt branschmöte här i Övertorneå, avslutar Anne Arrelo, ansvarig för de IT-inriktade utbildningarna på Utbildning Nord.

Relaterade ämnen: Utbildning Nord har ett bra samarbete med branscher vi utbildar inom. Även Part AB i Kalix har skänkt utbildningsmaterial till plattsättningsutbildningen. Mer om det kan du läsa här (länk).



more_news

No news at the moment.


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago