Hoppa till innehållet
10. may. 2015

Norges nationaldagstraditioner

Inför 17 maj har vi frågat några av våra norska studerande om Norges nationaldagstraditioner.

Marita Bakken och Dan Erik Heggelund
 

Marita Bakken som kommer från Kirkenes och Dan Erik Heggelund som kommer från Bardufoss. Båda två studerar till automationstekniker.

– Jag har jobbat inom restaurang branschen och då nästan alltid jobbat 17 maj, så jag kan inte säga att jag har några speciella traditioner. Alla skolor har 17 maj tåg; barnen klär sig fint och paraderar med musikkår. Nu när jag studerar har jag möjlighet att fira men jag har inte gjort upp några speciella planer, säger Marita Bakken.

– Jag har också jobbat inom restaurang branschen och för SAS och ofta jobbat just 17 maj. Men det är tradition att vi äter glass på 17 maj, säger Dan-Erik Heggelund leende.

 Svein Nygård
 Svein Nygård, kommer från Sortland och studerar till CNC operatör.

– Skolorna har 17 maj tåg där barnen deltar. Jag kommer att åka hem och möta upp mina tre barn på skolan och se på barnens 17 maj tåg.  I övrigt har vi inga speciella egna 17 maj traditioner.

 Jon Petter Schei Anti
Jon Petter Schei Anti,  kommer från Karsjok och studerar till elektriker

– 17 maj är framförallt en stor högtid för barn och ungdomar. Skolorna har skolparad med musikkår. För vuxna är kvällen innan en stor utekväll. Jag kommer troligen att åka till Tromsø till 17 maj och träffa mina syskon  som bor där.

En annan norsk elev på elektrikerutbildningen, som inte vill synas i reportaget, flikar in att man under 17 maj även kan se sk. "russefirande", dvs sistaårs elever  på ungdomsskola (grundskola) och gymnasiet som firar sin avslutning med egen parad, "russetog", kanske med egna  utsmyckade fordon "russebilar". Eleverna har klätt sig i färggranna studentoveraller, delar ut egen designade russkort med foto och t.ex. med något citat eller motto, sjunger och har egna humoristiska paroller.





more_news

No news at the moment.


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago