Hoppa till innehållet
10. may. 2015

Gränsöverskridande kollegialt byggmöte på Utbildning Nord

Nyligen besökte deltagare från olika yrkesutbildningscentran i Finland Utbildning Nord. Det var avdelningsansvariga för byggutbildningar som förlade sitt årliga seminarium till Utbildning Nord. Deltagarna var mycket nöjda med besöket och med sig i mentala hembagaget fick deltagarna bland annat kunskap om hur det norska och svenska yrkesutbildningssystemet ser ut. Deltagarna imponerades även över hur pass mycket samarbete som finns över gränsen i Tornedalen.

Förutom eget internt mötesprogram besökte deltagarna bland annat betongfabriken i Ylitornio (YBT) och det megastora byggprojektet i Haparanda Torneå, Barents Center, där Ove Niva tog emot denna byggkunniga grupp människor och berättade om bygget. Deltagarna fick också en genomgång hur yrkesutbildningssystemet i Sverige och Norge ser ut och en gedigen rundvandring och genomgång av Utbildning Nords yrkesutbildningar i Övertorneå och Hedenäset.

- Jag är imponerad över samarbetet här i Tornedalen, sade Kirsi Kouvo, ansvarig för bygg- och ytbehandlingsutbildningarna för vuxna vid  "Sampo" (Saimaan ammattiopisto) i Vilmanstrand (Lappenranta) och  som alltså bor och verkar i närheten av ett annat gränsområde, det ryska.

Kirsi Kouvo Sampo 

Träffas årligen

Det var första gången byggutbildningsansvariga från Finland träffades utomlands, visserligen inte många hundra meter från den svensk-finska gränsen. Utbildning Nords byggutbildningschef, Pilvi Ryökkynen, som brukar delta i träffarna i Finland bjöd ifjol in sina finska kollegor till Övertorneå. Pilvi var  naturligtvis glad för att deltagare från Vilmanstrand i söder till Rovaniemi i norr deltog vid årets möte.

– Vi har träffats sedan början av 1990-talet, med nått avbrott, årligen. Besöket här har varit givande. Det har t.ex. varit mycket intressant att få information om det svenska och norska  yrkesutbildningssystemen, sade Paavo Vielma, byggutbildningschef från Uleåborgs vuxenutbildningscentral (OAKK).

Deltagarna beslutade också att seminariet nästa år kommer att hållas i Seinäjoki i södra Österbotten, med (SEDU) Seinäjoki vuxenutbildningscentrum som värd.



more_news

No news at the moment.


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago