Golvläggare

Golvläggare arbetar med golvbeläggningar av textil, plast, linoleum, kork och parkett. Golvläggning i våtrum är en specialitet, liksom arbeten med renovering och underhåll. Golvläggare är ett av de få inomhusjobben i byggbranschen.

Vad gör en golvläggare?

Golvläggare är en relativt ny yrkesgrupp inom byggbranschen. Som golvläggare kommer du in i ett bygges slutskede och lägger golvens ytskikt med olika material, t.ex. linoleum, kork eller plast. Du kan också lägga heltäckningsmattor och parkettgolv.

Du jobbar i allt från renoverings- till nybyggnadsprojekt. Merparten av dagens golvmaterial läggs i stora enheter, som t.ex. mattor på rulle eller parkettbrädor, men du ska också kunna utföra specialjobb, t.ex. mönsterläggning av parkettgolv.

Ett stort arbetsområde är våtrum. Det vanligaste är plastgolv med svetsade vattentäta fogar men du ska även kunna klä våtrumsväggar med plastmaterial.

Golvläggare är ett av de få yrken inom byggbranschen som är ett typiskt inomhusjobb. Idag finns det bra hjälpmedel som underlättar transporter och lyft av golvmaterial.

Källa: byn.se

Körkort klass B

Det är viktigt att du har körkort klass B för att kunna köra tjänstebil i
arbetet. Det underlättar dina chanser att få arbete efter utbildningen.

Yrkesbevis

Svenska studerande registreras i BYN - Byggmästarnas Yrkesnämnd och efter
5800 arbetstimmar och ett antal teoretiska delprov får man sitt yrkesbevis.

Yrkesutgångar

Golvläggare

Examen

Möjlighet att få gymnasiebetyg i vissa yrkeskurser. Se Skolverkets hemsida bygg- och anläggningsprogrammet. Annars följer vi branschens regler för färdigutbildning. Utbildningen är godkänd av BYN ( Byggnadsindustrins yrkesnämnd )

Tverrfaglig eksamen enligt Utdanningsdirektoratets program

Kontakt

Heidi Kreivi, Ronny Harnesk

+46 927 751 83

Fakta

Utbildningsort

Hedenäset

Utbildningslängd

Individuell utbildningstid upp till 28 veckor beroende av förkunskaper och individuella val
 
 
 
Bredd: px