Hoppa till innehållet
4. november. 2013

Branschrådsmöte för skomakar- och träteknikutbildningarna

I veckan anordnar hantverksutbildningarna skomakar- och träteknikutbildningen branschråd. Den 6 november för skomakarutbildningen och 7 november för träteknikutbildningen. Syftet med branschråden är, att bland annat med branschs-företrädare, diskutera behovet på arbets-marknaden och vad en blivande yrkesman eller kvinna behöver lära sig i utbildningen för att vara anställningsbar. Många inom hantverksyrkena väljer dock att starta egen verksamhet. Det gjorde t.ex. Zoila Fjellström från Falun (se reportage som TV4 Dalarna gjorde här)

Tror på hantverksyrkenas fortlevnad

Per Åke Westerberg, lärare på skomakarutbildningen har genom åren fått uppleva att utbildningen ger studerande jobb. Han tror att branschens framtid är ljus.

– Jag tror att för gemene man är hantverket värt mycket. Jag tror ungdomen idag är mer medveten om miljötänkandet idag och att allt inte bara är att kasta utan att det går att återvinna och reparera. Det kommer att behövas skomakare oavsett hur skorna ser ut i framtiden, säger Per-Åke.

Maskinsnickarutbildningen som har branschråd den 7 november menar också att utbildningen har ett berättigande.

– Så länge vi använder trä i inredningar etc. så behövs det maskin- och inredningssnickare, menar Anders Kuoppa, lärare på utbildningen. Tyvärr hittar inte lika många till den här utbildningen som tidigare år.  Jag hoppas att branschrådet nästa vecka kan komma fram till vad vi kan göra för att öka attraktiviteten på utbildningen.

Media är välkommen att närvara. Bifogat ramprogram (som PDF).

Mer information ges av utbildningschef för Bygg- och hantverk, Pilvi Ryökkynen mobil 
+ 46 70 555 14 74



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago