Hoppa till innehållet
Kreativitet och hantverk förenas i målaryrket
20. februari. 2018

Kreativitet och hantverk förenas i målaryrket

När Niina Pohjonen i högstadiet funderade på yrkesvalet, stod målaryrket högt på listan, men av någon anledning hamnade hon i kockutbildningen. Nu är det dags att genomföra det första alternativet.

- Jag minns inte ens varifrån jag fick idén om att bli kock, men förra våren blev måttet rågat, säger Niina Pohjonen.

Närmare bestämt fick hon nog av den stress och det hårda klimatet som råder inom restaurangbranschen speciellt vid säsongsarbetsplatser som till exempel Ylläs vinteranläggning där hon arbetat under den allra hetaste turisttillströmningen. 

- Det är inte klokt hur tungt det har blivit, och dagarna är långa. Ibland kan turisterna också vara besvärliga. Jag hade redan under flera år pratat om att byta bransch, och jag tänkte att nu eller aldrig, refererar den 23-åriga Pohjanen händelseförloppet under förra våren.  

Vid första försöket lyckades hon ännu inte komma in på utbildningen på Utbildning Nord. För att komma in måste man vara arbetslös och under den tiden arbetade hon ännu.  I början av sommaren försökte Pohjonen på nytt, och nu blev hon kallad till intervjun. I slutet av augusti var det dags att börja byggnadsmålarutbildningen i Hedenäset som ligger två mil söder om Övertorneå centrum. 

- Det här är helt nytt för mig. Jag får lära mig allt från början. Jag har aldrig gjort något sådant här.

Läs hela artikeln här >>



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago