3 november 2016

Yrkesexamen från Utbildning Nord underlättar sysselsättning även i framtiden -Svenska språket ger extra bonus

Kimmo Väntsi är jättenöjd med utbildningen, som ger honom ännu bättre möjligheter att sysselsätta sig i framtiden.
-          Hade jag haft denna yrkesexamen, hade jag kanske sluppit bli permitterad, säger den 46 årige mannen från Uleåborg.  

Efter nio års arbete i norra Norge blev Väntsi våren 2015 arbetslös.
- Det blev ganska tyst i Hammerfest efter att oljepriset sjönk. Det var väldigt många av dem som arbetade med ställningar, isolering och målning som blev arbetslösa. Själv hade jag arbetat med isolering och arbetsledande uppgifter.

I april i år sökte Väntsi till Utbildning Nord, en samnordisk utbildningsanordnare i Matarengi i Övertorneå. Efter åtta veckors introduktionsperiod var det dags att ta fram en individuell utbildningsplan.  
-  Under introduktionsperioden utforskar man om du överhuvudtaget passar i yrket. Den som har tidigare arbetserfarenhet och utbildning från branschen får en individuell plan som tas fram i samarbete med lärarna. Den utgår från det man behöver träna på. 

Med yrkesexamen i fickan

Kimmo Väntsi uppskattar utbildningen Kimmo Väntsi uppskattar utbildningen som ger bra möjligheter till att öva tillverkning av olika plåtdelar.

På hösten, efter cirka fem månaders studier, hade Väntsi nått det han kom hit för. Han hade tagit sin yrkesinriktade examen genom att visa att han behärskar de olika momenten som behövs för ha den speciella kompetensen som krävs för teknisk isolerare. I provet ingår bland annat tillverkning av olika typer av plåt och samt färdigmontering av dessa.

Utbildningsperioden som Väntsi kommit överens med TE-byrån (arbetsförmedlingen) hemma i Uleåborg fortsätter året ut och nu passar han på att skaffa sig ännu mer specialkompetens. Just för tillfället sätter han sig in i tillverkningen av byggplåtar och ventilationsdelar. Det finns många fördelar med skolmiljö.
-  Här finns material att öva på och lärare som ger råd vid behov.

Bra boende hör också till fördelarna och är dessutom kostnadsfri för dem som kommer från Finland. Väntsi har kunnat studera med inkomstbaserade arbetslöshetsersättning och dessutom fått en underhållsersättning.

Ett plus för Övertorneå är också att det ligger så nära hemmet.
- Jag kör hem till familjen i Uleåborg under helgerna.

Massor med fritidsaktiviteter

Kvällarna tillbringar Väntsi till stor del på gymmet som är subventionerad för de studerande.
- På sommaren fick vi en introduktion i golf och fick ta green card. Här finns också simhall, gym och bra motionsspår och skidspår och en utförsåkningsbacke.

Och ett plus till! Kimmo Väntsi anmälde sig till en frivillig kurs i svenska språket. Att bättra på språkkunskaper är nyttigt med tanke på kommande arbetsuppgifter. Norska har han lärt sig i sitt tidigare arbete. Åtminstone fackspråket behärskar han. På den här typen av arbetsplatser är dock engelska ofta det gemensamma språket då få härstammar från Norge.

Till vardags kan Väntsi också träna lite norska. Ett par killar från Norge studerar i samma verkstadshall.  

Norsk oljeplattform nästa

Förkovring i norska blir det förmodligen också under den kommande offshorekursen i Norge.
-   Hoppas att jag får jobb där sedan.

Att jobba på höga höjder har Vänsti redan vant sig vid och det gungande havet är inte heller någon främmande element fast inte i yrkessammanhang.
-  Och man arbetar ju med fallskyddsele som alltid vid höga höjder.  

Eftersom arbetet på en oljeplattform är ett jobb som innebär 2 veckor arbete och 3-4 veckor ledigt, kan Väntsi i så fall också fortsätta med sina studier. Redan tidigare har Väntsi tagit två veckors ledighet från studier på grund av ett arbete i Bergen. Som avslutning på intervjun vill Kimmo Väntsi skicka hälsningar till alla som funderar på att söka till Utbildning Nord.
- Jag har tyckt jättemycket om utbildningen. Jag har lärt mig mycket nytt. Är man aktiv själv, så lär man sig. Jag rekommenderar starkt.

Text och foto: Hannele Kenttä
Lugnare period

Lugnare period

7 juli 2017
Det är en viktig del i livet att då och då låta sig invaggas i ett harmoniskt lugn. Sommaren är en sådan tid. Nu går vi in i en lugnare period....
 
 
Från servitris till elektriker - Man måste ta chansen när den kommer

Från servitris till elektriker - Man måste ta chansen när den kommer

6 juli 2017
Man måste passa på när chansen kommer och det känns rätt i tiden. Detta gäller även yrkeslivet. Så gjorde Juliana Amado från Luleå när hon sa upp...
 
 
Specialdesignad utbildning för att lösa rekryteringsbehov

Specialdesignad utbildning för att lösa rekryteringsbehov

27 juni 2017
Part AB i Kalix och Isolamin i Överkalix har drag under galoscherna så till den milda grad att man har svårt att hitta arbetskraft med rätt...
 
 
 
 

Kalender

För närvarande är inga evenemang planerade.

Dagens lunch v. 29

Ingen lunch idag.
 
 
 
 
Bredd: px