Hoppa till innehållet
Snabbt till internationellt jobb efter IT-utbildning i Övertorneå.
16. oktober. 2016

Snabbt till internationellt jobb efter IT-utbildning i Övertorneå.

Mycket i livet påverkas av tillfälligheter, ibland riktigt lyckosamma tillfälligheter. Morten Smedbakken från Mo i Rana började IT-utbildningen till certifierad systemspecialist i april. Redan nu, sju månader senare, är han på väg att starta upp sin IT-karriär i Prag med ett jobb för ett stort internationellt företag som har många IT-systemspecialister/-supportmedarbetare anställda och behöver fler. Allt detta tack vare en tidigare studerande på utbildningen, som tog kontakt med sin gamla utbildningsavdelning för att tipsa om IT jobb i Prag.

Avbryter utbildningen i förtid för jobb
Morten Smedbakken verkar vara en kille som vågar ta lite chanser i livet. Egentligen skulle utbildningsplanen innehålla ytterligare ca 10 månader utbildning med avslutande certifieringar och inklusive praktik men Morten vill chansa att vingarna bär då jobberbjudandet kom. Det han hittills tagit av certifieringar räcker för det som företaget har behov av. 

- Intervjun över skype gick bra och jag fick ett bra intryck av företaget. De är i behov av en IT supportetekniker som kan svenska och engelska. Jag hade visserligen önskat ta någon ytterligare modul här, men jag har möjlighet att ta fler certifieringar hos företaget.  Lönen är inte så bra men jag värdesätter mycket att få jobba för ett internationellt företag och få erfarenhet inom yrket som jag saknar. Boendet har jag inte löst ännu men jag tror det löser sig innan jag börjar där den 1 novemeber.

Övertorneå har varit bättre än förväntat 

Morten Smedbakken sökte redan 2010 till Utbildning Nord efter tips från NAV. Då var planen att studera till automationstekniker men vid det tillfället tackade Morten nej till utbildningsplatsen.

- Jag fick jobb som  barn- och ungdomsmedarbetare, en lärlingsanställning och prioriterade ett jobb. Dataintresset har jag haft sen 12-årsåldern, så då jag på nytt blev arbetslös sökte jag till den här IT- utbildningen i januari 2016. Jag hade tur, det gick fort att få en plats för redan i april började jag. 

Det blev bråttom att förbereda sig för utbildningsstarten. Morten berättar att han läste allt som han kom åt om Övertorneå bland annat skolans webbsidor, speciellt studerandereportagen, för att komma underfund med vad det var för slags miljö och plats, och vad andra tyckte om skolan.

- Övertorneå var större än vad jag föreställt mig. Jag trodde också att allt var nära skolan men det är det inte. Jag bor inte på skolområdet men har bara 10 minuters promenad från lägenheten till skolan. Hade varit bra att bo lite närmare affären men det är också allt.  Det har också varit otroligt billigt att leva här. Hemmet i Mo i Rana har jag bara besökt under sommaruppehållet och ska nu åka hem innan det bär iväg till Prag.

 -  Jag trodde kanske att det skulle vara mer kontakter med andra utbildningsavdelningar, att det hade varit aktiviteter ihop och så, men på utbildningsavdelningen lärde jag känna andra studerande direkt. Så nu är hälften av mina FB-vänner svenskar och jag har fått träna mycket svenska. Det kommer jag nu ha nytta av i nya jobbet, skrattar Morten. 

- Jag är verkligen jätteglad för utbildningen här som varit jättebra med all utrustning, rätt innehåll och hjälp man kan behöva. Det har gett mig en ny möjlighet i livet och med spännande framtidsutsikter inom IT-sektorn, säger en glad och förväntansfull Morten Smedbakken avslutningsvis.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago