Hoppa till innehållet
19. juni. 2013

Alla har fått jobb som examinerades idag på Utbildning Nord

Idag blev tre svenska undersköterskor klara med sin utbildning till undersköterska. Denna grupp undersköterskor är också unik för de har som första svenska studerande även fått gymnasiebetyg. Utbildning Nord har sökt och fått svensk betygsrätt och det betyder att svenska studerande i fortsättningen även har möjlighet att få gymnasiebetyg i de yrkesämnen som ingår i något av gymnasieskolans yrkesprogram. 

– Det är ingen förändring av våra utbildningar, de har samma innehåll som tidigare, men det är ett mervärde för den enskilda studerande att man även har möjlighet att få gymnasiebetyg i yrkesämnena i tillägg till Utbildning Nords utbildningsintyg. Det är en fördel för den som längre fram vill fortsätta att plugga, säger Anne Arrelo som är Utbildningschef för Restaurang och vårdutbildningarna. 

Sedan tidigare får finska och norska studerande formella betyg i enlighet med respektive lands utbildningssystem. Att svenska studerande har möjlighet att få formella betyg först nu, har att göra med att arbetsmarknadsutbildning i Sverige inte har något med formella utbildningssystemet att göra. Arbetsmarknadsutbildning i Sverige handlar om att få en yrkesutbildning på kortast möjliga tid. Det är ingen förändring där men nu får den som vill även gymnasiebetyg i de karaktärsämnen som eventuellt finns med i något yrkesprogram på gymnasieskolan.

För Anna Lahti i Haparanda har studierna på Utbildning Nord skapat lust att plugga mer. Längre fram finns en plan att plugga vidare till sjuksköterska.

– Det har varit fint att studera här och det har gett mig lust att plugga vidare. Det känns verkligen som att det aldrig är försent att börja plugga, inte ens en högskoleutbildning känns som ett hinder längre, säger en glad Anna Lahti som redan börjat jobba på Carema i Haparanda. 

Alla undersköterskor har förövrigt fått jobb i sina hemkommuner Haparanda och Övertorneå vilket gladde läraren Minna Grape extra mycket. 

– Det är det bästa betyget de kan få, konstaterade hon i samband med betygsutdelningen idag.

Bildtext: Från vänster Anna Lahti Haparanda, Tanja Mustonen-Jaarkko, Övertorneå och CatrineLinna-Hedlund. Övertorneå. På bild fattas Evelina Wennberg, Haparanda som också blivit färdig undersköterska.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago