Hoppa till innehållet
9. juni. 2015

Arto redo för Vätternrundan

Efter tre års förberedelser är det dags för Arto Hyvärinen från Haparanda att ta sig an en av de svenska klassikerna, det 300 kilometrarna runt Vättern - motionscykelloppet som räknas till världens största. Cyklingen, säger han, har gjort honom friskare än någonsin.

Uppmuntran till hälsa på jobbet

Arto Hyvärinen arbetar till vardags som IT- lärare på Utbildning Nord. Jobbet ger inte så mycket rörelse. Sporren till cyklingen kom sig av att Utbildning Nords personalstiftelse för tre år sedan gav möjlighet för personalen att söka ett litet stipendium för något som främjar den personliga hälsan och välbefinnandet.

– Jag använde mitt stipendium som bidrag till en bra cykel. Redan då satte jag som mål att delta på Vätternrundan år 2015. Några av mina kollegor har deltagit i Vasaloppet, cykling blir min chans att delta i en svensk klassiker. Ja, då för tre år sedan var vi flera som bestämde oss för att delta, både kollegor, samarbetspartners och vänner. Nu är det enbart jag och Tomas Åström från Luleå, som för övrigt jobbat en period på Utbildning Nord som IT- lärare, som kommer att stå på startlinjen den 12 juni berättar Arto. Färden mot Motala börjar redan på onsdag för att kunna ha en bra uppladdning på plats. Tanken är att köra ett lättare träningspass på torsdag. Startskottet för Arto går före tuppen nämligen kl 04.00 på lördagsmorgon.

 Från soffpotatis till elitmotionär

Vätterrundan rekommenderar att deltagarna minst ska ha cyklat 100 mil inför loppet. Arto som på jobbet är känd för att gå "all in" om något intresserar honom, har i år redan nästan 600 mil i benen. Totalt har Arto cyklat hisnande 26 000 km under dessa tre träningsår, fördelat på 5-6 träningsdagar/vecka året runt. Arto vill mer än enbart ta sig runt.

– Om förutsättningarna är de rätta så har jag som mål att kunna ta mig runt på under 10 h. Då gäller det att vädret inte ställer till det och att vi i startgruppen blir en grupp på 10 personer som turvis är villiga att dra, förklarar Arto. Träningen i Artos fall har blivit en sund livsstil.

– Jag har faktiskt aldrig känt mig i bättre form och aldrig mått så här bra som jag gör nu, konstaterar Arto och berättar att han kommer att fortsätta cykla. Parallellt med träningen har Arto även blivit mer medveten om kosten och som belöning har siluetten förändrats radikalt.

Utrustningssport

Cykling, i synnerhet på elitmotionärsnivå, verkar vara lite av en materialsport. Arto har i år investerat i en Bianchi kolfibercykel. Den lätta cykeln, menar han, har gjort träningen ännu roligare och ska hjälpa honom att nå sitt tidsmål. En del outtalade regler för klädsel finns det också.
– Vita tubsockor är "big no no" och du ska ha renrakade ben och glasögonen ska vara rätt placerade ovanför hjälmen, skrattar Arto.

– Nog skulle det vara kul om vi skulle kunna bli en träningsgrupp på jobbet, avslutar Arto, som säkert har massor av goda råd att dela med sig av sig till alla som vill komma igång med cykling.

Relaterade artiklar: Unikt samarbete med golfklubb ger studerande gratis golfträning (länk)


Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago