Hoppa till innehållet
15. juli. 2014

Jobben ökar

Arbetsförmedlingen i Sveriges nya rapport " Var finns jobben?" visar på fortsatt god tillväxt på arbetsmarknaden. Störst efterfrågan är det på kompetenser som kräver eftergymnasial utbildning men bristyrken finns även inom övriga utbildningsnivåer och där vi, Utbildning Nord, utbildar till många av dessa bristyrken. Står du inför ett gymnasieval, är tipset att du gärna  ska kika på gymnasieskolans yrkesförberedande program.

Det står dock klart att det krävs utbildning och erfarenhet för att få jobb.Som minimum är det oftast någon form av gymnasieutbildning som gäller. Ett gott råd till alla ungdomar är därför att försöka slutföra sin utbildning.

– Erfarenhet efterfrågas av de flesta arbetsgivare. Det kan ju vara knepigt om man är nyutbildad . Det kanske inte alltid heller går att få arbetslivserfarenhet direkt inom just det man utbildat sig till. Om man inte har möjlighet att flytta dit där jobben finns, tror jag personligen att det viktigaste är att just arbeta och att visa framfötterna där man jobbar. Alla yrken kräver idag många olika typer av färdigheter och kunskaper, inte enbart själva fackkunskapen.  Det är bättre att arbeta och skaffa sig olika typer av arbetslivserfarenheter, samtidigt som man söker jobb inom sitt yrkesområde – än att tänka för snävt, säger Birgitta Jysky, kommunikationschef på Utbildning Nord och som tagit del av Arbetsförmedlingens rapport.

– Arbetslivserfarenheter och referenser skaffar du dig genom hela livet. Det börjar med sommarjobb under skolåren och fortsätter sedan genom hela livet. Personligen kan jag bli beklämd för att många unga idag verkar enbart se till lönen, när det viktigaste borde vara att skaffa sig jobberfarenhet, och genom ett gott jobb, referenser till framtida utbildning och jobb, menar Birgitta Jysky.

Fakta - Bristyrken fram till och med första halvåret 2015

Kockar

Betongarbetare 

Servitörer

Styr- och reglertekniker

Byggnadsplåtslagare

Glasmästare

Takmontörer

Tunnplåtslagare

Lastbilsmekaniker 

VVS-montörer 

Telefonförsäljare

Kranförare

Golvläggare

Verktygsmakare 

Bergarbetare, gruva

Fastighetstekniker

Murare

Bagare/konditorerAnläggningsarbetare

Bilmekaniker

 

Exempel på yrken där arbetsförmedlingen tror på en bra arbetsmarknad även på längre sikt är t.ex. IT-yrken, undersköterskor, kvalificerade yrkesarbetare inom tillverkningsindustrin och flertalet byggyrken.

Källa: Arbetsförmedlingen (Länk till Arbetsförmedlingens webbplats)



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago