Hoppa till innehållet
4. juni. 2014

På fredag är det Sveriges nationaldag

På fredag 6 juni är det Sveriges nationaldag. Vi frågade några av våra svenska studerande om nationaldagsfirande.

Fredrik Andersson och Marcus Lindgren Fredrik Andersson, Sverige studerar till programmerare

- Vi har ju inte så långa traditioner med nationaldagsfirande, bara sedan 1983 och sedan 2005 har det varit en helgdag. Jag har aldrig firat nationaldagen på något speciellt sätt. I år kommer jag åka hemåt till Göteborgstrakten.

Marcus Lindgren, Sverige studerar till programmerare

Tidigare var det "svenska flaggans dag" den 6 juni.

– Jag minns från skoltiden att flaggan hissades den 6 juni och vi sjöng nationalsången. Sedan togs det bort för man menade att det var rasistiskt.  Jag har inga traditioner men det skulle ju vara kul om vi så småningom kunde få något som liknar det norska 17-maj firandet. Jag kommer att bli kvar här under helgen och blir det grillväder så hoppas jag på en grillkväll.

   
 Simon Bratt Simon Bratt, Sverige studerar till automationstekniker

– Jag kommer att bli kvar här i Övertorneå och pluggar säkert mesta tiden. Annars brukar jag åka till Stockholm just kring 6 juni och umgås med familjen.  Vi i Sverige har ju inget nationaldagsfirande och känslan är på nått sätt att vi har svårt att få till nått heller. Det hade varit kul om det kunde vara lite festligare liknande det man har i Norge.
   
 Sofia Sipola och Emelie Rombe Sofia Sipola, Sverige studerar till
installationselektriker

- Jag har inga egna nationaldags- traditioner. När jag gick grundskolan i Haparanda sjöng vi alltid på torget, även när det var Finlands självständighetsdag den 6 december. I år ska jag på 60-årskalas.

Emelie Rombe, Sverige studerar till
installationselektriker

- Jag har liknande minnen från skoltiden som Sofia. Vi gick ut på skolgården, flaggan hissades och vi sjöng. Jag har inga egna speciella traditioner. Jag ser fram emot att åka hem till Luleå och få ta det lugnt.


Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago